NE ŽELI NOVE IZBORE

Kosor: Nismo u ratu, ne treba nam konsenzus

03.12.2015 u 14:29

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) rekao je u četvrtak - nakon što Sabor nije uspio izabrati svog predsjednika, a time ni konstituirati se - kako smatra da konsenzus kakav zahtijevaju u Mostu nije potreban jer Hrvatska nije u ratnom stanju, izrazivši nadu da neće doći do ponavljanja izbora i trošenja dodatnih sto milijuna kuna

Mislim da konsenzusa ne treba biti jer nismo u ratnom stanju, imamo izbore. Normalno da ne mogu sve stranke koje se natječu biti zajedno. Zašto bi onda bili izbori, ne moramo onda ići na izbore. Možemo prije izbora svi zajedno sjesti, formirati vladu, ne trebamo onda trošiti tih sto milijuna kuna na izbore', rekao je Kosor, koji je u Skupštini primio predstavnike udruga osoba s invaliditetom.

Prvi pokušaj konstituiranja Sabora završio je neslavno nakon što je Robert Podolnjak iz Mosta, zbog protivljenja Domoljubne koalicije, odbio da ga se na tu funkciju imenuje na prijedlog 55 zastupnika SDP-ove koalicije Hrvatska raste. Podolnjak je objasnio kako bi mu imenovanje bilo prihvatljivo samo ako bi se o njemu odlučilo konsenzusom između dviju velikih koalicija.

Kosor je izrazio nadu da Hrvatska neće morati trošiti još sto milijuna kuna na nove izbore, s obzirom da bi i tada bilo izabrano tri, četiri ili pet određenih koalicija ili grupacija i 'opet ćemo morati sjesti za stol i dogovoriti se tko će sastaviti većinu'.

'Mislim da je puno lakše da sada sastavimo vladu nego u travnju ili svibnju, pa da građani čekaju, da proračun ne bude donesen i da imamo privremeno financiranje. Imamo sigurnosne probleme oko izbjeglica i sve druge gospodarske probleme', naglasio je.