TRAŽI MJESTO U SABORU

Kosor ne ulazi u Grubišićev klub zastupnika

13.03.2013 u 14:18

Bionic
Reading

Jadranka Kosor potvrdila je danas novinarima u Saboru da će se žaliti na presudu HDZ-ovog Visokog časnog suda, koju je primila tek jučer. Demantirala je pritom i priče da se u Saboru misli pridružiti Klubu nezavisnih zastupnika koji predvodi don Ivan Grubišić

'Zamoljen sam od tajnika Sabora, jer vodim klub nezavisnih, nestranačkih zastupnika, da primim Jadranku Kosor u klub jer više nije u Klubu HDZ-a', kazao je u Saboru don Ivan Grubišić

Kazao je da se radi o tehničkoj suradnji, no da Kosor u Saboru neće moći u ime tog kluba braniti političku opciju koja nije dogovorena prije nastupa.

No iako se odmah postavilo pitanje hoće li Kosor ubuduće biti članica Kluba nezavisnih zastupnika, doznajemo da je tajnik Sabora razgovarao s Kosor samo o njenom budućem, fizičkom, radnom mjestu te se kao jedna od opcija u razgovoru pojavio Klub nezavisnih zastupnika u kojem bi se mogao naći radni stol za Kosor.

'Neću ući u klub zastupnika gospodina Grubišića kad završi ovaj proces u HDZ-u. S tajnikom sam samo razgovarala o mogućnosti da negdje dobijem stol i stolac kako bih se mogla pripremati za rasprave i raditi, ali nikakva odluka nije donesena o tome. Dakle samo smo razgovarali o nekom prostoru u kojem bih ja fizički neko vrijeme mogla sjediti', potvrdila je Kosor, dodavši da kada proces u HDZ-u završi ne misli postati članica nijednog drugog kluba.

Novinare je podsjetila da proces koji se protiv nje vodi u HDZ-u još nije završen jer je dobila presudu poštom tek jučer, iako ona već danima stoji na oglasnoj ploči u toj stranci. 'Iako sam vidjela presudu u novinama, ja sam je tek jučer dobila i zbog niza okolnosti koje su navedene u toj takozvanoj presudi, ali i zbog okolnosti koje su se u međuvremenu dogodile, odlučila sam iskoristiti statutarnu mogućnost i žaliti se na tu presudu. Ja ću to učiniti jer su rokovi počeli teći od trenutka kad sam primila pošiljku', kazala je Kosor.

Osvrnula se Kosor i na novi raspored sjedenja u Saboru. 'Vidim da na mjestu na kojem sam sjedila sjedi jedan od mojih sudaca', potvrdila je Kosor. Naime na njenom mjestu u sabornici od danas sjedi HDZ-ov zastupnik Josip Borić, a odluka o novom rasporedu još uvijek je u ingerenciji HDZ-a, s obzirom da je Kosor još uvijek članica tog kluba. Tek kada prestane biti članica HDZ-a i njihovog kluba zastupnika o njenom mjestu u sabornici morat će odlučiti Predsjedništvo Sabora.

Podsjetimo, u sličnoj situaciji našao se i bivši premijer Ivo Sanader kada je nakon izbacivanja iz HDZ-a odlučio aktivirati svoj saborski mandat. Tada je na njegovo mjesto sjela Ana Lovrin, a bivši premijer se desetak minuta morao 'seljakati' od mjesta do mjesta u sabornici.