UDŽBENICI ĆE TRAJATI BAREM 4 GODINE

Kosor najavila rat izdavačima

Udžbenici

Udžbenici

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Glibušić

Premijerka Jadranka Kosor najavila je rat nakladnicima udžbenika: više neće smjeti svake godine tiskati besmislena nova, dopunjena izdanja školskih knjiga!

'Donijet ćemo novi zakon o udžbenicima, kojim će se propisati da će svi udžbenici trajati najmanje četiri godine. Nema nikakvog razloga da nakladnici svake godine izdaju, primjerice, novi udžbenik iz matematike', izjavila je za Jutarnji list Kosor.

'To je diktatura', poručuju ljuti nakladnici.

'Ne! Mi želimo omogućiti roditeljima da njihova djeca konačno jedna od drugih mogu nasljeđivati knjige', odgovara premijerka. U Ministarstvu obrazovanja kažu da bi se novi zakon o udžbenicima u Saboru trebao naći najkasnije do kraja ove kalendarske godine.

Primjer Malte

Primjeri iz Europe pokazuju da u većini zemalja udžbenike biraju sami nastavnici ili škole i rijetke su zemlje u kojima se ne vodi računa o cijeni. Za Hrvatsku koja se tijekom Primorčevog mandata nerijetko deklarirala kao zemlja znanja dobar je primjer Malta u kojoj je školovanje obavezno od pete do 16. godine, a sve su razine obrazovanja besplatne. Besplatni su i udžbenici koji se distribuiraju preko škola. Iako je Malta ekonomski razvijenija od Hrvatske, ondje se udžbenici radi štednje rijetko mijenjaju. Na Islandu za svaki se predmet odobrava jedan udžbenik, a država čak i sama tiska knjige.

'Na zakonu još radimo, no naš prijedlog ide ka tome da se svi udžbenici odobravaju na rok od najmanje četiri godine, budući da je školstvo organizirano po modelu 4+4+4. U tom slučaju nakladnici više ne bi svake godine mogli povlačiti postojeće udžbenike i tiskati nove. Za roditelje bi to bilo olakšanje jer bi djeca mogla nasljeđivati knjige iz razreda u razred, što je dosad bilo gotovo neprovedivo', objasnio je državni tajnik Želimir Janjić.

Dodao je kako su u Ministarstvu svjesni da ta mjera neće uspjeti ako se na neki način ne ograniči i broj paralelnih udžbenika.

'Razmišljamo i o tome da se naslove koji će se koristiti u pojedinoj školi odabire ne na razini pojedinačnih nastavnika, nego stručnih aktiva, ponovno na rok od četiri godine. U tom slučaju djeca u A razredu ne bi koristila udžbenike jednog, u B drugog, a u C trećeg nakladnika, već bi svi koristili iste udžbenike. To bi itekako olakšalo njihovo nasljeđivanje i razmjenu', kazao je Janjić.

Vijest o tome da bi im država zakonom iz ruku mogla izbiti milijune kuna silno je naljutila nakladnike. Neki od njih uzvraćaju da će se protiv takvog zakona boriti svim silama.

Nije nikakva tajna da je posao s udžbenicima jedan od najboljih u Hrvatskoj. U prošle dvije godine kada je država kupovala knjige za njih se iz proračuna izdvajalo više od 400 milijuna kuna. Cijena udžbenika ove je godine procijenjena na između 600 i 700 milijuna kuna, koliko bi za njih trebali izdvojiti roditelji.

Neven Antičević, vlasnik Algoritma, smatra da je problematika udžbenika vrlo kompleksna i ne može se riješiti jednim potezom.

'Ako će Vlada propisati samo korištenje udžbenika četiri godine, ni izdaleka nije riješila problem. Kao poslovan čovjek smatram da bi se država trebala što manje uplitati u tržište, pa tako i u tržište udžbenika. Ministarstvo bi trebalo donijeti jedan kvalitetan udžbenički standard, a svaki udžbenik koji ga zadovoljava morao bi se dokazati na tržištu', rekao je Antičević. Uvjeren je i da će ovakav zakon više štetiti nego koristiti učenicima.

'Mi izdavači udžbenike radimo sve boljima, da budemo bolji od konkurencije, ako se to zamrzne na rok od četiri godine, udžbenici će stagnirati na kvaliteti', ocijenio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi