MANDATARKA U SABORU

Kosor najavila 2 rebalansa proračuna

06.07.2009 u 11:54

Bionic
Reading

Mandatarka Jadranka Kosor zatražila je od saborskih zastupnika da podrže njezin program, ističući da će u središtu pozornosti nove vlade biti osiguravanje makroekonomske stabilnosti te stvaranje uvjeta za oporavak gospodarstva i izlazak iz krize

'Naša je zadaća krenuti dalje, bez odugovlačenja i kalkuliranja', poručila je Kosor, ističući kako je bez zadrške spremna preuzeti vođenje vlade od Ive Sanadera, kojemu je zahvalila na svemu što je napravio.

Najavila je da će se nova vlada svim raspoloživim sredstvima boriti protiv krize, koja se pokazuje kroz pad BDP-a za 6,7 posto u prvom tromjesečju ove godine.
Odbacila je tumačenja da je za takvu krizu kriva Vlada, ističući da je riječ o recesiji koja je poljuljala temelje svjetskog gospodarstva.

'Upravo adekvatnom ekonomskom politikom uspjeli smo amortizirati dosadašnje šokove', kazala je Kosor, podsjetivši da Hrvatska nije imala problema s isplatom plaća, mirovina i socijalnih davanja.

Najavila je nastavak projekata u svrhu očuvanja stabilnosti tržišta rada i provedbu aktivne politike zapošljavanja, intenzivan razvoj malog i srednjeg poduzetništva i nastavak izgradnje infrastrukture, u cilju povezivanja svih hrvatskih krajeva.

Jadrankina kuhinja

Kosor je u rebalansu proračuna najavila je da će se krenuti odkorisnika državnog proračuna. 'Maksimalno ćemo srezati reprezentaciju.Ako treba gostima ćemo nuditi samo vodu iz aparata, kavu, a može i beznje. Skresat ćemo limite na službenim karticama', rekla je Kosor idodala da se, uz najavljeni, može očekivati još jedan rebalansproračuna krajem godine. Najavila je da će se njezina Vlada bez milostiboriti protiv korupcije. 'Ne poznajemo ni velike ni male ribe, jer susve ribe dobre za brudet', kazala je Kosor, a svima onima koji su jojgovorili da preuzima vrući krumpir poručila je: 'Ako je vruć prvo ću gaohladiti, oguliti I napraviti dobru krumpir salatu'.

Kosor najavljuje i nastavak pregovora o ulasku u EU, te izrazila uvjerenje da će Hrvatska pregovore zaključiti do kraja godine.

'Hrvatska će biti punopravna članica europske obitelji, civilizacijskog kruga kojem pripadamo unatoč povijesnoj neodgovornosti naših sjevernih susjeda', poručila je Kosor.

Najavila je i odlučnost u provođenju zdravstvene reforme i snažnu potporu socijalnom partnerstvu, nastavak reforme pravosuđa i javne uprave, što će se osigurati kroz osnivanje novog Ministarstva uprave.

Naglasila je da će se vlada snažno boriti protiv korupcije, a kao jedan od važnijih instrumenata navela je osobni identifikacijski broj (OIB).

Kosor ističe da će Vlada i dalje raditi na zaštiti dostojanstva branitelja, nezaposlenih žena starijih od 45 godina te žrtava nasilja, najavljuje borbu protiv droge, a u zaštitu mladih će, kaže, snažnije uključiti lokalnu samoupravu.

Najavila je i posebnu zaštitu svih manjina od bilo kojeg oblika diskriminacije, kao i da će ostvariti sve pretpostavke za razvoj i potporu Hrvatima u BiH i drugdje u svijetu.

Kosor najavljuje i preuzimanje i ispunjavanje obveza u sklopu NATO saveza te nastavak izgradnje društva utemeljenog na znanju.

Podršku je zatražila posebno od kolegica, podsjetivši da su se i s lijeve i s desne strane sabornice često mogli čuti pozivi da se ženama dade stvarna moć u politici.

'Često smo govorile da ženama treba dati mjesto tamo gdje je stvarna moć i gdje je novac. Sada imamo šansu za to', poručila je Kosor zastupnicama.