SVJEDOK DAMIR MIHANOVIĆ

'Kosor mi je prijetila da će se pozabaviti sa mnom'

17.12.2012 u 15:05

Bionic
Reading

U nastavku suđenja za 'aferu Fimi media' svjedočio je Damir Mihanović, bivši član uprave Croatia osiguranja. Mihanović je prvi u javnosti progovorio o izvlačenju novca preko Fimi medije, čime se, po navodima optužnice, punio i HDZ-ov 'crni fond'. Danas je svjedočio kako je HDZ-ovce upozoravao na probleme koji mogu uslijediti, ali i ustvrdio kako mu je i Jadranka Kosor poručivala da se 'suzdrži od iskaza, jer će se ona pozabaviti njime'

Damir Mihanović je posvjedočio o okolnostima u kojima se, u travnju 2007. godine, u Banskim dvorima održao sastanak tadašnjeg premijera Sanadera i '14-15 direktora ili predsjednika uprava javnih poduzeća i institucija' i na kojem se 'razgovaralo kako Vlada može pomoći javnim poduzećima, a kako državna poduzeća da pomognu Vladi i stranci'. Sanader im je tada najavio kako će ih 'zvati Barišić', a u vezi firme Fimi media.

'Znao sam da se nalazimo u potencijalnom problemu, jer zahtjev da se radi posao na takav način dugoročno može donijeti probleme, pa sam s tim upoznao upravu. Dogovorili smo se da nećemo postupiti po naputku, nego da postupak odugovlačimo. Nakon nekoliko dana zvao me Barišić, rekao da sam posljednji direktor koji nije postupio po uputi te tražio da primim Nevenku Jurak. Kad sam je primio, rekao sam kako neće biti izravnog ugovora, nego ćemo raspisati natječaj', rekao je Mihanović.

Ustvrdio je kako je 'Barišić imao veliki politički utjecaj u stranci, jer je bio glavni rizničar, te imao izravan kontakt s premijerom'. Odlučio se požaliti premijeru na Barišića, pa se slučajno sreo sa Sanaderom u središnjici HDZ-a. Uputio ga je na Marija Zubovića, pa su se njih dvojica sastali s Barišićem.

'Pokušao sam im objasniti da ćemo svi nastradati. Nisu bili pametni i dobri zahtjevi, jer će nas ministar policije hapsiti za četiri godine. Na to me je Barišić pitao jesam li protiv Vlade i šefa, odnosno zar mislim da šef neće biti na vlasti 20 godina', prisjetio se Mihanović.

Ukupno je tri puta svjedočio u USKOK-u te utvrdio kako se 'privatno ne viđa' s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, a onda je spomenuo susret između njega i odvjetnice Jadranke Sloković. Mihanović je, naime, rekao kako je odvjetnica savjetovala da 'suzi iskaz' te dodao da ju je sreo dva puta – u restoranu Carpaccio i na Cvjetnom trgu.

'Ovo je zbilja škandal. Tako bezočno i notorno lažete! Sreli smo se u prolazu', oštro je reagirala odvjetnica Sloković.

Mihanović je odgovorio kako mu je u restoranu, u kojem su sjedili za susjednim stolovima, rekla kako se 'idući put vide u sudnici, a ne u ovako lijepom ambijentu', a na Cvjetnom trgu da kod svjedočenja 'suzi iskaz'. 'Iritiran sam tim pitanjem, jer želim istinito i nikako suženo svjedočiti', rekao je Mihanović.

Požalio se i kako je zbog svojih iskaza počeo dobivati anonimne telefonske prijetnje, no 'ne zna tko je prijetio', pa se odlučio na gostovanje u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u dva' kako bi od svega zaštitio obitelj i sebe. 'Nakon gostovanja u emisiji Hrvoje Vojković mi je prenio da je zvala tadašnja premijerka Jadranka Kosor i preko njega poručila da se suzdržim od izjava i iskaza, inače će se ona u protivnom pozabaviti sa mnom', tvrdi Mihanović.

Na Mihanovićevo svjedočenje stigle su brojne primjedbe u sudnici, pa je braniteljica prvooptuženog Jadranka Sloković rekla da ono 'u potpunosti vrvi neistinama, čak i notornim lažima u pojedinim dijelovima'. 'Sjećanje svjedoka ne blijedi, nego se pojačava, a bitnih stvari se sjetio naknadno. U potpunosti je neistinito iskazivao u dijelu kad me spominje oko susreta', rekla je Sloković.

I odvjetnik HDZ-a Davorin Budin smatra da je iskaz svjedoka 'nevjerodostojan i u suprotnosti s onim što je iskazivao'. 'Iz sadržaja iskaza razvidno je da se svaki put trudi uljepšati iskaz', upozorio je Budin, uz prijedlog da se presluša snimka prvog Mihanovićevog iskaza pred USKOK-om.

I sam prvooptuženi Sanader prigovorio je Mihanovićevu svjedočenju.

Bivši premijer Ivo Sanader, HDZ i troje bivših stranačkih dužnosnika te Nevenka Jurak u 'aferi Fimi media' optuženi su za nezakonito izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih tvrtki i institucija.