MUTNA PRIČA U HDZ-U

Kosor i Bošnjaković u dvostrukoj igri protiv Šeksa?

05.10.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks jučer se javno požalio na ponašanje svog stranačkog kolege i ministra Dražena Bošnjakovića, i time ukazao na neobično funkcioniranje Vlade. Da je čelnik oporbe, to ne bi bilo ništa čudno, no kako je Šeks sazidan u samim temeljima HDZ-a, napad na Bošnjakovića mnoge je nagnao da se zapitaju - što se to događa u HDZ-u?

SDP-ova Ingrid Antičević Marinović smatra da laže ili Šeks ili Bošnjaković. Šeks, naime, tvrdi da nije znao za optužnice iz Srbije do prije desetak dana, a Bošnjaković se vadio da nije znao da su optužnice toliko važne.

Podsjetimo, optužnice protiv 44 vukovarska branitelja (među kojima su optuženi i Vladimir Šeks, Mladen Markač, Branimir Glavaš i Ivan Vekić) iz Srbije su u  Ministarstvo pravosuđa stigle 10. kolovoza, a javnost je za njih saznala tek 20. rujna kada je ministar osobno optužnicu pojasnio Ivanu Vekiću. Vjerujemo li Vladimiru Šeksu, Bošnjaković je zaboravio o tome obavijestiti Vladu i prepustio Šeksa na milost i nemilost sudskom procesu.

Antičević Marinović toj priči ne vjeruje, ali kaže da prema Zakonu o međunarodnoj i pravnoj pomoći u kaznenim stvarima ministar niti nije obavezan obavijestiti Vladu o optužnicama.

Bivša HDZ-ova ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt tvrdi kako nije moguće da ministar nije odmah znao za optužnice, posebno ako se u njoj spominje potpredsjednik Sabora, ma tko on bio: 'Znam kako to ide, bila sam ministrica. Srpsko tužiteljstvo je svoju optužnicu prvo poslalo svom Ministarstvu pravosuđa i ono je nju proslijedilo hrvatskom ministarstvu. To je došlo u Ured za međunarodnopravnu suradnju. Onaj koji je to uzeo u obradu, ako je taj dokument čitao, morao je obavijestiti ministra. Ministar je zatim morao obavijestiti premijerku jer to je razina funkcioniranja', rekla je Škare Ožbolt.

Politolog Jaroslav Pecnik smatra da se, s obzirom da nema iluzija prema HDZ-u, situacija između Bošnjakovića i Šeksa namjerno inscenirala: 'Znajući kakvi su, mislim da je to bio dogovor između Kosor i Bošnjakovića da se Šeksa isprovocira uoči izbora. Šeks im treba, ali ga treba disciplinirati. To bi lako mogla biti dvostruka igra Kosor i Bošnjkakovića.'

'Bošnjaković, naime, djeluje neuvjerljivo. Kaže da je dobio optužnicu protiv potpredsjednika Sabora i da to nije smatrao bitnim, ali je otišao u Osijek optužnicu pojasniti Vekiću. Tu nešto ne štima.'

Pecnik se pita je li tko išao kod 40 vukovarskih branitelja koji su također optuženi. Smatra da se oko cijele optužnice digla galama samo zato što je u pitanju Šeks. Također ističe da je velik problem što nitko ne spominje srpske žrtve: 'Je li se itko zapitao jesu li tu neki ljudi ubijeni? Možda su dokazi iznuđeni prisilom, ali činjenica je da nitko ne priča o 30 ubijenih ljudi.'

Što se tiče Zakona o ništavnosti pravnih akata iz Srbije koji je Vlada predložila, Pecnik smatra da to stvara situaciju pravne nesigurnosti: 'Stvari nisu jasne i precizne, zakon je tipično šeksijanski i može se tumačiti na više načina.'

Pecnik kaže da se diplomatski odnosi između predsjednika Ive Josipovića i Borisa Tadića neće promijeniti, a SDP-u preporučuje da napokon zauzme za jasne stavove i da ne podilazi glasačkom tijelu HDZ-a koje ionako ne može pridobiti.

No, ako ćemo vjerovati Šeksovoj brzopletosti dok je sinoć govorio u emisiji 'Otvoreno', onda je cijela situacija inscenirana zato da bi se utješilo branitelje (posebno one koji će izaći na izbore) koji su se nakon svega pitali - koliko dugo Vlada taji optužnice?

Na pitanje zašto je tako kasno reagirao na Bošnjakovićevo zakašnjelo informiranje Vlade, Šeks je odgovorio: 'Reagirao sam kasnije jer su neki mediji pisali da je premijerka Jadranka Kosor znala za optužnice već u srpnju i iz toga se može zaključiti da je Vlada namjerno zadržavala optužnice. Zbog toga je bila ta moja izborna... Ovaj... ne izborna, nego moja odluka da istupim u javnost.'

Čitajući između redaka, lako je moguć i taj scenarij da je Bošnjaković, pred kraj mandata, pristao glumiti naivnog ministra koji ne zna što je važno, a da su Šeks i Kosor u cijeloj priči trebali isplivati kao žrtve. Prema toj teoriji, Šeks i Kosor sada zapravo žele poslati poruku svim braniteljima (koji se sada premišljaju hoće li glasovati za HDZ) da su oni uvijek na prvoj liniji obrane braniteljskih prava - osim kada i njih same prevari nekakav 'nesposobni' ministar.