RELACIJA PANTOVČAK - MARKOV TRG

Kosor hvali Josipovića jer on hvali Vladu

31.05.2010 u 15:45

Bionic
Reading

'Teško je u nekoliko rečenica ocijeniti 100 dana predsjednika Josipovića, ali sam zadovoljna što je podupro program gospodarskog oporavka Vlade', rekla je Jadranka Kosor odgovarajući na novinarsko pitanje kako ocjenjuje dosadašnji predsjednikov rad

To je izuzetno važno jer je to program koji zahtijeva potporu svih političkih čimbenika, smatra premijerka. Navela je da je osim njega taj program podupro i glavni savjetnik predsjednika za gospodarstvo, ali i cijeli njegov gospodarski savjet. 'To bih posebno izdvojila jer je gospodarstvo danas u središtu pozornosti sviju nas, pa mora biti i predsjednika', naglasila je Kosor. Izdvojila je i predsjednikovu potporu njoj i Vladi u borbi protiv korupcije. 'Borba protiv korupcije može uspjeti samo ako ima potporu svih čimbenika u RH. Zasada nema baš potporu svih relevantnih stranaka, ali ima predsjednika Republike. Izdvojila bih ta dva segmenta – to je dobro i to je jamstvo naše dobre suradnje', pomirljivo je zaključila premijerka Kosor.

Potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić smatra da je predsjednik Ivo Josipović vrlo uspješno odradio prvih 100 dana na Pantovčaku u toj neobičnoj funkciji koja se zove predsjednik Republike.

Neobičnoj zato što kao direktno izabran od naroda ima velik legitimitet, ali i ograničene ovlasti.

'U prvih 100 dana se politički etablirao i pokazao je stav', smatra Pusić. Posebno je važna njegova politika prema Bosni i Hercegovini, smatra ona. 'Tijekom devedesetih hrvatska politika prema Bosni i Hercegovini je bila katastrofalna, u zadnjoj dekadi nije ni postojala pa je svojim nastojanjima dao dobar poticaj za formiranje politike prema BiH i jedan pozitivan input i u regiji pozitivan impuls', rekla je Pusić. Što se tiče negativnih strana, spomenula je samo gnjavažu oko Ureda. 'Smatram da bi predsjednik trebao sam odlučivati o svojim savjetnicima, a Vlada bi trebala zakonom odrediti kojim će budžetom raspolagati.'

Kratko se o Josipoviću izjasnio i njegov protukandidat na izborima Milan Bandić i rekao da građani Republike mogu dati najbolju ocjenu. 'Ja mu želim puno zdravlja i uspjeha, a to je i u interesu građana', poručio je Bandić.