HDZ DOBIO PREDSJEDNICU

Kosor, Bebić i Šuker plakali za Sanaderom

04.07.2009 u 14:49

Bionic
Reading

Dr. Ivo Sanader ispraćen je s govornice 13. općeg sabora HDZ-a suzama nove predsjednice Jadranke Kosor, Luke Bebića i Ivana Šukera i pljeskom 9.188 izaslanika. Novoizabrana predsjednica nije mogla suspregnuti suze ni tijekom nastupnog govora u kojemu je obećala da će stranku i državu voditi čvrstom ženskom rukom

Suprotno najavama, Sanader ni u završnom govoru nije objasnio zašto se povlači iz politike, a cijeli nastup bio je izvanredno režiran pa je na kraju stranačkog skupa, kao na dodjeli Oscara, Sanader zahvalio na ljubavi i potpori svojoj supruzi Mirjani i kćerkama Petri i Bruni, a objašnjavajući zašto je baš Jadranku Kosor izabrao za nasljednicu, opisao ju je kao 'vrijednu zapisivačicu'.

Napao studente i seljake

U jednom dijelu svog govora Sanader je ustvrdio da mnogi u Hrvatskoj ne shvaćaju koliko je ozbiljna današnja svjetska ekonomska kriza. Okomio se na: bankare i poslovnjake, sindikate koji se bore za plaće, seljake koji blokiraju ceste i granične prijelaze, studente koji blokiraju fakultete, javne službe koje se protive reformama i optužio ih da svi ugrožavaju opstojnost i prosperitet države jer ne shvaćaju razmjere krize.

Jedina interesna skupina koja to ne čini, prema Sanaderovim riječima, jesu hrvatski branitelji.

'Kad bismo imali važan sastanak, ostavljali smo je u sabornici da zapisuje što se govori. Ona je sve vrijedno zapisivala i onda bismo mi kasnije o tome raspravljali', kazao je Sanader.

Izaslanike okupljene u zagrebačkoj Areni najviše se dojmio dio Sanaderovog govora u kojem je Ljubljani poručio da neće dobiti ni centimetar hrvatskog teritorija

'Nećete uspjeti s ucjenama! Hrvatska će uspjeti, Hrvatska će ući u Europu i za to će morati glasati i Slovenija', naglasio je Sanader, a na ove njegove riječi cijela je dvorana ustala na noge i nagrađen je dugim pljeskom.

Inače, doček Sanadera na početku 13. općeg sabora prošao je uz protokolarni pljesak i bez skandiranja, a kratki nastupni govor obilježio je lapsus da je HDZ bio stranka komunističkih namjera.

'Devedesetih kad su nas neki – i to im oprostimo – proglašavali strankom opasnih namjera bili smo stranka opasnih namjera za komunističku diktaturu Jugoslaviju i dokazali smo da smo za njih bili stranka komunističkih namjera' - rekao je Sanader i kad je shvatio što je kazao zbunjeno je dodao, bez ispričavanja, 'bili smo stranka opasnih namjera'

Uslijedili su nastupi gostiju, brza promjena stranačkog Statuta te govori novih potpredsjednika među kojima izdvajamo onaj Vladimira Šeksa koji je izaslanicima dao do znanja kako je Sanader doista HDZ-ova prošlost. Naglasio je kako je HDZ imao Tuđmanovu dekadu pa Sanaderovu dekadu i da je sad vrijeme novog vođe – Jadranke Kosor te zatražio od svih HDZ-ovaca da ju podrže.

U oproštajnom govoru bivši predsjednik Sanader poručio je novom vodstvu da mora upamtiti kako je snaga HDZ-a u članstvu i ustvrdio da njegov glas 'kao predsjednika Vlade i HDZ-a' vrijedi isto kao i nekog člana u zadnjem redu od govornice. Ustvrdio je da je za antifašizam, ali i zatražio kažnjavanje svih komunističkih zločina.

Počasni predsjednik HDZ-a ponovio je da je odradio svoju dionicu, da ne isključuje povratak u politiku i dodao da 'ne ide nikuda' i ostaje s HDZ-om jer su oni njegova obitelj

'Vjerovali ste mi i uvijek sam vozio 200 na sat, uvijek u onoj traci autoceste na kojoj se prestiže druge, uvijek u petoj brzini' rekao je Sanader i na kraju govora, uz prigodno pozdravljanje, poručio novom vodstvu da ga stranačka mladež čini sretnim i da mlade treba uključiti u sve stranačke razine.

Nova predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor je suzdržavajući suze i zamuckujući je započela nastupno obraćanje 13. općem saboru HDZ-a u kojemu je poručila da će biti hrabra predsjednica HDZ-a i Vlade. Najavila je rebalans proračuna koji donose 'teške odluke', s posebnim naglaskom na jačanje gospodarstva. Njezin je program nastavak kontinuiteta HDZ-ove politike iz Sanaderove dekade: borba protiv krize, borba organiziranog kriminala i korupcije te peta brzina na putu u EU. Kosor je ponovila Sanaderovu poruku da Hrvatska neće mijenjati teritorij za europsku ulaznicu.

Izbori novog vodstva HDZ-a odigrali su se kao spektakl u kojemu nije poštovana osnovna (unutarstranačka) demokratska procedura i upitna je njihova statutarnost jer izvještajni sabor stranke prebačen u izborni, a članovi se nisu mogli slobodno kandidirati za funkcije. Za razliku od svih prethodnih stranačkih sabora, ovoga puta delegati su se razišli pokunjeni i tihi, nije bilo uobičajenog pjevanja i mahanja stranačkim i nacionalnim zastavama.

Još jedan zanimljiv detalj je da je od svih koji govornika koji su danas nastupili pred izaslanicima 13. općeg sabora HDZ-a najsnažniji pljesak dobio Mate Miše Kovač

Organizacija HDZ-ovog skupa u zagrebačkoj Areni koštala je oko 700 tisuća kuna: 130 tisuća kuna plaćen je najam dvorane, izrada scene između 450 i 500 tisuća kuna, osiguranje 50-ak tisuća te hrana i piće 20-ak tisuća kuna.