DOK GRAĐANIMA STEŽU REMEN

Korupcija u cestogradnji odnijela milijardu eura

  • Autor: Novi list
  • Zadnja izmjena 09.05.2011 11:53
  • Objavljeno 09.05.2011 u 11:21
AUTOCESTA DALMATINA CESTOGRADNJA PLOČE

AUTOCESTA DALMATINA CESTOGRADNJA PLOČE

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

U mandatu HDZ-ovih vlada od 2004. u sustavu građenja autocesta napravljeno je oko milijardu eura štete za državu, a prosječna cijena jednog kilometra narasla je s pet milijuna eura u vrijeme koalicijske vlade na prosječnih 10 milijuna eura u aranžmanu HDZ-a

Prema procjenama predsjednika HNS-a i bivšeg ministra graditeljstva Radimira Čačićakoje je iznio u Novom listu od milijarde eura, koliko iznosi nanesena šteta, svega stotinjak milijuna eura odnosi se na ukradeni plijen, koji se između ostalog raznosio u koferima do krajnjih korisnika, a ostatak novca ustvari je potrošen kako bi se stvorio cijeli koruptivni sustav zbog kojeg je danas niz ljudi u pritvoru suočen s brojnim optužbama.

Pojednostavljeno rečeno, da bi se omogućilo izvlačenje novca iz projekata autocesta, trebalo je prethodno promijeniti natječajnu proceduru na način da projekti drastično poskupe, prolongirati rokove zbog čega su povećani troškovi financiranja, postaviti kadrove koji će to omogućiti i provesti, smanjiti kontrolu pogotovo kad je riječ o kooperantima, itd.

'Jednostavno rečeno, bilo bi puno isplativije da smo kao društvo mogli reći evo vam odmah 100 milijuna eura, ali nemojte ništa dirati ni mijenjati. Barem bismo uštedjeli onih 900 milijuna eura. Odgovornost politike nesporna je. Ja sam kao ministar rušio natječaje ako bi došlo do probijanja predviđenog proračuna na projektu više od 10 posto, a ovdje smo u nekim ekstremnijim situacijama imali povećanje troškova s tri na 12 milijuna eura po kilometru, pa su natječaji svejedno prolazili', ističe Čačić, iznoseći brojke na kojima se temelji usporedba između dvaju modela vladanja i po kilometru, pa su natječaji svejedno prolazili, navodi Čačić, iznoseći brojke na kojima se temelji usporedba između dvaju modela vladanja i provođenja projekata.

U četiri godine mandata koalicijske vlade osmišljena je i ugovorena gradnja ukupno 400 kilometara po prosječnoj cijeni od pet milijuna eura po kilometru.

'Nakon toga se krenulo mijenjati cijeli dotad dobro posloženi sustav građenja autocesta te je u HDZ-ovim mandatima ugovorena gradnja ukupno 200 kilometara autocesta, čija je cijena u prosjeku poskupjela za duplo. Uspostavljen je jedan mafijaški sustav u kojem su poslove s drastično napumpanom cijenom dobivale uvijek iste najveće tvrtke, koje su onda morale zapošljavati kooperante kao što je Skladgradnja. Oni su za dvije milijarde eura izgradili 200 kilometara autocesta, a mi 400 za iste novce. Tempo gradnje HDZ je usporio sa 100 na 25 kilometara godišnje, a zbog toga je poskupjelo i financiranje, što je također utjecalo na ukupan rast cijena', zaključuje Čačić.

U kontekstu procjene nastale štete zanimljivo je usporediti izgubljenih milijardu eura na autocestama u kontekstu investicija za koje danas Hrvatska nema novca, recimo u željeznici, gdje je izgrađeno minornih desetak kilometara novih pruga u zadnjih 20 godina. Najvažniji i najskuplji željeznički projekt izgradnje nizinske pruge mogao je biti pokriven trećinom potrebnih sredstava kada bi danas država imala na raspolaganju tih milijardu eura

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi