NETRANSPARENTNI UVJETI ZA UPIS

Korupcija je prisutna u vrtićima i jaslicama

  • Autor: V. Brkulj
  • Zadnja izmjena 21.04.2010 13:47
  • Objavljeno 21.04.2010 u 12:51
djeca blizanke škola vrtić

djeca blizanke škola vrtić

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Udruge Roda i Transparency International Hrvatska upozorile su danas tijela lokalne samouprave da kod raspisivanja natječaja za upis u vrtiće i jaslice objave što jasnije kriterije te na taj način svedu na minimum rizik od korupcije

Iako nisu govorili o konkretnim slučajevima i gradovima, premda je usput spomenut Zagreb kao loš primjer, u kojima kriteriji za upis ne postoje, TIH i Rode ističu da na njihove telefone i forume posljednjih godina stiže veliki broj primjedbi roditelja koji su, da su određeni kriteriji postojali, mogli upisati svoju djecu, ali im se zbog nedostataka istih dogodilo suprotno.

Predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović naveo je tako primjer samohrane majke koja prima minimalac i čije dvoje djece nije uspjelo upasti u vrtić, a očito je da bi ona, kad bi postojali kriteriji, bez problema njih mogla upisati.

Mirela Blažanović iz Roda upozorila je i da liste čekanja nisu transparentne te da se ne zna ni kako su one složene i da roditelji u njih zapravo nemaju uvid. Također je istaknula da ni u Obiteljskom zakonu nije dobro definiran status samohranih roditelja jer je sve više izvanbračnih zajednica, pa dio ljudi iz te skupine također koriste prava koja im ne pripadaju.

Osim lokalne samouprave, koje uglavnom određuju kriterije za upis djece u vrtiće, Rode i TIH pozvali su i državu da odredi temeljne smjernice za upis kako bi se čitava priča kvalitetnije i transparentnije provodila.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi