CYBER KRIMINAL

Korporacije zbog hakera gube 750 milijardi eura

03.01.2011 u 17:13

Bionic
Reading

Direktor Europola Rob Wainwright izjavio je u ponedjeljak kako je borba protiv cyber-kriminala najveći izazov za tu policijsku službu te da su nedavne procjene pokazale kako zbog toga oblika kriminala korporativni gubitci iznose oko 750 milijarda eura na godinu

'Cyber-kriminal nema granica, a to još više otežava istragu kriminalnih aktivnosti. Kako bi borba s cyber-kriminalom bila što učinkovitija, potrebni su međunarodna suradnja, međunarodna dopuštenja i pomoć Europolu te poboljšanje suradnje između EU-a i trećih zemalja', istaknuo je Wainwright. Također je kazao kako je policija neprekidno suočena s više od 150.000 virusa, a 148.000 računala izvrgnuto je raznim vrstama cyber-napada.

Europol je, tvrdi Wainwright, poboljšao tim svojih veoma profesionalnih analitičara i stručnjaka koji su u stanju poduprijeti rad policije u borbi protiv cyber-kriminala. Budući da se internetska mreža i dalje širi, stanovnici EU-a i razne organizacije i dalje će biti mete cyber-napada pa borba protiv te vrste kriminala zahtijeva novu međunarodnu strategiju i operativnu suradnju.

Istaknuo je kako prijeko potrebnim smatra centraliziranu koordinaciju prikupljanja podataka, analizu, izobrazbu i suradnju na razini EU-a.

Osnivanje europskog centra za cyber-kriminal bit će velik i važan korak naprijed, a ključ u borbi protiv te vrste kriminala jest u podizanju svijesti pojedinaca i skupina o njihovoj odgovornosti u cijeloj situaciji, smatra Wainwright.