milinac, paučje, ratkov dol

U tri sela Đakovštine u koja ne dolazi autobus, a trgovina je pokretna, virusa nema: Ma, u nas neće ni korona

08.11.2021 u 12:15

Bionic
Reading

Ni jedan pozitivan slučaj na Covid-19 od početka pandemije do sada nije zabilježen u tri sela Đakovštine. Na području općine Levanjska Varoš pozitivnih stanovnika na koronavirus nije bilo u Paučju, Milincu i Ratkovu Dolu

Stanovnici ovih triju sela žive na obroncima Dilja i Krndije. 'Izolirani' su od važnijih prometnica, okupljanja, javnih događanja... Broje po 30-ak stanovnika dok ih je u Paučju oko 50.

Dok se do Ratkova Dola može doći jedino makadam cesto, iz Milinca se može jedino u izumrlo Čenkovo. Po strani je ostalo i Paučje odakle se može jedino na Borovik. U sva tri sela, ukupno je nešto više od 40 domaćinstava, uglavnom staračkih. U njima nema ni prodavaonice, kafića, svatovskih veselja, sportskih događaja...

'U ta tri sela nikada nije bilo korone jer nemaju toliko mlade populacije koja bi izlazila van, nemaju puno kontakata s područjima gdje se okuplja veći broj ljudi. Također, do ta tri sela nema ni autobusnih linija, u njih vozi jedino školski autobus po djecu za vrijeme škole', ispričao je za Glas Slavonije općinski načelnik Levanjske Varoši Slavko Tidlačka te dodao: 

'Tri sela opskrbljuju se osnovnim namirnicama u pokretnom dućanu, pa i to umanjuje mogućnost zaraze. Sve to upućuje da su ljudi na neki način izolirani, pa time i zaštićeni'. 

Eva Mariček iz Milinca kaže kako je u tom kraju teško, ako nemate automobil.

U tri sela 70 posto stanovnika čini staračka populacija, s manje kontakata i kretanja, pa i to umanjuje mogućnost zaraze. Za naš list i 53-godišnja Eva Mariček potvrđuje kako koronavirus nikada nije ušao u Milinac.

'Već godinama nema autobusa, a više ne dolazi ni pokretni dućan u selo. Ma, u Milinac neće niti korona', kaže u šali.

Cijela općina Levanjska Varoš sa svojih 11 naselja bez ijednog zaraženog bila je sve do listopada 2020. kada je virus prodro u jedinu školu na tom području, Osnovnu školu Silvija Strahimira Kranjčevića koju pohađa 45 učenika.