SNIMKE RAZGOVORA VATROGASACA

Kornatska tragedija: 'Uhvatila nas je vatra, gorimo, već ima mrtvih'

08.11.2010 u 23:17

Bionic
Reading

U Latinici pod nazivom 'Ne može se dokazati' ovoga ponedjeljka, kako se i nagađalo, nije bilo priloga koji progovara o aferama vezanima uz rad Carinske uprave – od kojekakvog šverca do bivšeg ravnatelja Carinske uprave i HDZ-ovog torbara Mladena Barišića, pa tako nije bilo ni onog dijela u kojem se spominje i Tvornica duhana Rovinj

No što su 'nečije' cenzorske škarice srezale na jednoj strani, razotkrilo se na drugoj. U prilogu o nikad zapravo razriješenoj tajni kornatske tragedije, puštene su potresne ekskluzivne snimke komunikacije kornatskih vatrogasaca s Vatrogasnom postrojbom Šibenik. Također, objavljene su i snimke međusobne komunikacije vatrogasnih postrojbi te njihovi kasniji razgovori s članovima obitelji stradalih vatrogasaca.

Konfuzija i kaos te očito neshvaćanje ozbiljnosti situacije osnovni su dojmovi nakon preslušavanja snimki razgovora vatrogasaca s Vatrogasnom postrojbom Šibenik, a kad se tome pribroje proceduralni propusti, nažalost, nije teško shvatiti kako se mogla dogoditi takva tragedija.

Jedan od poziva je onaj Joška Klarića, odnosno, kad on zove u Šibenik i traži broj mobitela vatrogasnog zapovjednika Dine Klarića, koji se, kako kaže, izgubio negdje na otoku, jer su se vatrogasci nakon dolaska na Kornat raštrkali i potom zbog nedostatka repetitora nisu mogli međusobno komunicirati čak ni radiostanicama.

Zahvaljujući tome ispalo je da je kanader išao gasiti požar na posve krivom mjestu, premda su među snimkama i one na kojima mještani zovu nakon što su primijetili požar i traže pomoć te govore gdje bi trebalo ići gasiti.

Najpotresniji razgovor je onaj kad se tragedija već dogodila, između Joška Klarića i operatera Vatrogasne postrojbe Šibenik, kad Klarić kaže da ga je zvao jedan od stradalih vatrogasaca koji ne zna ni gdje je, ni što je. Kaže da ih je navodno uhvatila vatra, da ima ljudi, da im je pozlilo i da hitno traži helikopter, spominjući već neke mrtve i izgorene vatrogasce.

Operateri nisu suvisle informacije znali dati ni sestri Nikole Stančića kad je zvala da pita je li joj brat živ i gdje su uopće, a onaj traženi helikopter nikada nije došao, a da do dana današnjega, uz mnoge druge detalje, nije objašnjeno zašto.