odbacuje prozivke

Korlaet o projekcijama na fontanama: Imamo dobar odnos s Kaptolom. Termine je ranije zakupilo veleposlanstvo Alžira

31.10.2022 u 13:07

Bionic
Reading

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet odbacio je prozivke da ukidanje projekcija hrvatskih svetaca i blaženika na fontanama za blagdan Svih svetih, označava bilo kakav ideološki prijepor, rekavši da je taj termin ranije rezerviralo veleposlanstvo Alžira

"Riječ je o tome da s tvrtkom koja projicira imamo zakupljenih 50 termina. Puno je veća potražnja od ponude i veleposlanstvo Alžira se obratilo prije zakupivši taj termin (1. studenog) za alžirski nacionalni dan", rekao je Korlaet nakon što je gradsko izaslanstvo položilo vijence i zapalilo svijeće na Mirogoju.

Dodao je da je Grad Zagreb u vlastitom aranžmanu danas priredio projekciju na fontanama upravo na temu dana Svih svetih.

Rekao je da im ne smeta udruga Kristov stol koja radi na toj projekciji i prijavljuje se svake godine.

"Vjerujte, imamo dobar odnos s Kaptolom i sa Zagrebačkom nadbiskupijom. Mislim da to možete popratiti i iz medija, zaista se ne radi o bilo kakvom ideološkom prijeporu", poručio je novinarima Korlaet.

Most: Pokušaj da se utiša glas kršćanske većine

Korlaet je time odgovorio zagrebačkom Mostu koji je osudio u ponedjeljak odluku gradskih vlasti predvođenih platformom Možemo o ukidanju projekcije hrvatskih svetaca i blaženika uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana.

Most smatra da je riječ o još jednom ideološki motiviranom pokušaju da se "utiša glas kršćanske većine u Zagrebu".

"Na fontanama su posljednjih šest godina za blagdan Svih svetih svijetlile projekcije hrvatskih svetaca i blaženika i nedopustivo je da se pod izlikom štednje i rezervacije termina od toga odustaje", poručili su u priopćenju.

Posebno zabrinjavajućim su ocijenili to što mjerodavni u institucijama Grada ne otkrivaju što će večeras zamijeniti projekcije hrvatskih svetaca i blaženika.

Korlaet: Uskoro rješenje Bandićeva grobnog mjesta

S obzirom da je pokojni gradonačelnik Milan Bandić pokopan mimo propisa, Korlaet je na novinarski upit potvrdio da se radi rješenju tog pitanja.

"Radi se i idejno rješenje je na stolu u Zavodu za zaštitu spomenika, kulture i prirode i vrlo skoro će biti donesena odluka da se ide s time", rekao je,

Dodao je da se radi o diskretnoj i nenametljivoj intervenciji koja ne zaklanja arkade u drugom planu te potvrdivši da će najvjerojatnije ostati na toj poziciji.

Izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno Korlaetom i predsjednikom zagrebačke Skupštine Joškom Klisovićem, položilo je vijence i zapalilo svijeće kod Središnjeg križa u glavnoj aleji groblja, spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, Grobnice narodnih heroja, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja i Kenotaf-krematorija.

Voditelj podružnice Gradskih groblja Igor Rađenović komentirao je da su pripreme protekle odlično te smatra da su logističkim pripremama dobro odgovorili na veliku posjećenost.

Pozvao je građane da ne dolaze automobilima s obzirom da je organiziran javni prijevoz, a postoji i taksi služba.