ISTRAGA PROTIV RUDARSKE TVRTKE

Kopali zlato pa oštetili Kineski zid

11.11.2009 u 16:24

Bionic
Reading

Kineske vlasti počele su istragu protiv rudarske tvrtke Hohhot Kekao Mining, osumnjičene da je, kopajući zlato, oštetila dio Kineskog zida, objavio je u srijedu službeni izvor

Tvrtka se oglušila o pet upozorenja da prekine radove na gradilištu u unutarnjoj Mongoliji (sjever Kine) te je iskopala nekolik rupa u zidu, objavio je Wang Dafang, čelnik uprave za kulturnu baštinu u toj regiji.

Kina je, nastojeći očuvati spomenik, koji je 2007. uvršten među sedam svjetskih čuda, donijela nove propise kojima zid štiti od oštećenja uzrokovanih mogućim proslavama, grafitima, nedopuštenom dogradnjom i slično.

Dio Kineskog zida vlasti su i obnovile u turističke svhre iako velik priljev turista pridonosi oštećenju tog izvanrednoga kulturnog spomenika. Kineski zid podignut je za vladavine dinastije Qin (221. do 206. prije Kirsta) radi zaštite od napada plemena sa sjevera. Dijelovi zida obnovljeni su za vladavine dinastije Ming (1368. do 1644.).

Nedavna studija otkrila je da je zid dug 8851,8 kilometara te se pokazalo da je duži od 6300 kilometara kako se prije smatralo više na temelju povijesnih iskaza nego kartografskih snimaka.