POLITOLOG JAROSLAV PECNIK

Konačnu presudu o Čačiću donosi Vesna Pusić

07.07.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Da se Zoran Milanović odluči riješiti Radimira Čačića, koji posljednjih dana predstavlja ogroman uteg za Vladu, to ne bi ugrozilo koaliciju SDP-a i HNS-a, smatra politolog Jaroslav Pecnik i kritizira Vladu zbog njenog izrazitog klijentelizma

Nakon jučerašnje objave e-mail prepiske iz koje je jasno da je Čačić pokušao, mimo zakona i pravila, u Fond za zaštitu okoliša pod tuđim ministarstvom postaviti HNS-ova Josipa Jambrača, javnost je očekivala da Milanović zatraži mandat od svog prvog potpredsjednika, kao što je tražio i od donedavne ministrice Mirele Holy. Milanović to nije učinio, nego se pozvao na Čačićev osebujni stil i rekao da je to bilo tek 'političko kadroviranje'.

Takva Milanovićeva pozicija odaje, između ostalog, strah od raspada koalicije; ako otjera Čačića, hoće li Milanović otjerati i 13 HNS-ovih ruku u Saboru?

Politolog Jaroslav Pecnik misli da se koalicija ne bi raspala kada bi Čačić bio smijenjen i da je za stabilnost koalicije presudna Vesna Pusić: 'Dokaz tome je ponašanje Vesne Pusić prošloga vikenda na skupu HNS-a u Svetom Matinu na Muri. Nije uopće došla prvoga dana, a drugoga dana se srdačno izljubila s Čačićem i pred kamerama rekla da ga podržava. Taj susret me podsjeća na Kuma II... No, nakon konferencije za novinare, komentirala je izjavu predsjednika Ive Josipovića koji je jasno rekao da Vlada treba razmisliti o Čačiću, rekavši da je predsjednik Josipović u pravu. Pusić i Ivan Vrdoljak su svjesni da Čačić povlači HNS sa sobom na dno.'

Pecnik kaže da će Pusić, ako odluči da je vrijeme da se Čačić udalji, učiniti sve da tako i bude. Bez obzira na to koliko je HNS-ovaca Čačić potkupio visokim pozicijama, u stranci ima više onih koji su željni takvih pozicija i koji bi glasali protiv Čačića ako dođe trenutak, objašnjava Pecnik.

U slučaju Čačićeva odlaska, kaže Pecnik, HNS bi se reorganizirao i vjerojatno bi Vrdoljak, kojega ne smatra posebno kompetentnim, postao predsjednik HNS-a. Tako bi koalicija ostala stabilna i svi bi se riješili Čačića: 'Vlada bez njega neće propasti, falit će joj Čačić zbog energije, ali nitko nije nezamjenjiv. Svi su oni nezadovoljni jer im rejting opada upravo zbog Čačića.'

'Milanović, po meni iz neobjašnjivih razloga, stoji iza Čačića. Čudno mi je to, na razini psihopatologije, jer sam sebe zbog toga izlaže udarima, ali dobro... Mlad je', kaže Pecnik. 

Mnogi članovi SDP-a zamjeraju Milanoviću što toliko drži leđa Čačiću jer se to, kaže Pecnik, reflektira na rejting SDP-a. 'U početku se činilo da Čačić ima trunku odgovornosti. U Mađarskoj je proglašen krivim, a ne odgovornim, a način komunikacije s novinarima mu je prostački - ne arogantan i bahat, nego prostački', kaže Pecnik i dodaje da je odnos prema Čačiću jedan od dokaza da je ova vlada klijentelistička: 'Sve što su prigovarali HDZ-u, da podupiru centre moći, to rade i oni sada. Čačić podilazi onima koji su spremni uložiti velik novac i čini se da će se uskoro izroditi još jedna verzija Fimi medije.'

'Bit će novih Čačićevih gafova vrlo brzo, a građani će do jeseni trpjeti sve jer je ljeto, kreće Olimpijada... Ali doći će zima i ljude će po džepu opaliti skuplje grijanje i ostale režije, a novca neće biti niotkuda. Ova Vlada, vidi se iz pregovora sa sindikatima koje sad vode, nema ni jedan element socijalne demokracije! Da mi netko prijeti pištoljem uperenim u glavu da nađem jedan dokaz socijalne demokracije u ovoj vladajućoj garnituri, ja ga ne bih mogao naći', rekao je Pecnik i zaključio da smo ovom vladom zapravo dobili repliku HDZ-ove vlade.

Inače, jučer smo razgovarali s Vesnom Pusić i Ivanom Vrdoljakom, koji zaista nisu bili jasni u izražavanju podrške svome stranačkome šefu Čačiću; Pusić je nervozno rekla da ne želi komentirati najnoviju e-mail aferu s Čačićem jer joj upravo dolazi deset ministara na sastanak, a Vrdoljak se pravio da nije pročitao o čemu se radi i ponavljao da bi trebalo pisati i razmišljati o tome kako nahraniti izgladnjele građane. Lako bi se bilo složiti s Vrdoljakom da nije pojedinaca koji svojim ponašanjem konstantno nameću sasvim druge, nevažne i štetne teme.