sukob oko bliskog istoka

Komšić ambasadorici Izraela: Laž koju ste izgovorili može reći samo budala

11.10.2023 u 09:58

Bionic
Reading

Predsjedajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić odgovorio je na oštru kritiku izraelske ambasadorice u BiH Galit Peleg vezano uz njegove izjave o napadu Hamasa na Izrael

'Poštovana ambasadorice, ovo što ste Vi izgovorili, a tiče se moje izjave vezano za stav Borjane Krišto i svega što se događa ovih dana u Izraelu i Gazi, mogu samo reći da tako nešto što ste Vi izgovorili ne da nije točno (pogledajte i poslušajte moju izjavu), već tako nešto može reći samo ili zlonamjerna lažljiva budala ili izmanipulirana, također zlonamjerna budala', rekao je Komšić.

S obzirom na to da vjeruje da ambasadorica spada u ovu drugu kategoriju, poslao joj je dodatnu poruku, prenosi Klix.ba.

'Taj perverznjak koji vas je nagovorio na ovu laž i glupost, jer očigledno niste ni pogledali ni poslušali moju izjavu, a kojem je novac važniji od činjenice da ga zarađuje sa sljedbenicima one politike i ideologije koja je sudjelovala u Holokaustu nad vašim narodom je problem vaše države', rekao je Komšić.

Podsjetimo, izraelska veleposlanica Peleg reagirala je na Komšićev intervju za BHT, u kojem je on kazao da je izjava predsjedajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, koja je iskazala nedvosmislenu podršku Izraelu, 'neoprezna i sebična'. Kritizirao ju je i što se nije osvrnula na patnje palestinskog naroda te ustvrdio da su akcije Hamasa gesta 'očajnih ljudi koji teroriziranje civila vide kao izlaz', pri čemu je sugerirao da sve to treba 'promatrati u kontekstu'.

  • +9
Posljedice izraelskog bombardiranja Gaze Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Komšiću je odmah odgovorila izraelska veleposlanica.

'Vjerujem da u ovom slučaju gospođa Krišto nije izabrala stranu Izraela, ona je izabrala stranu ljudskih bića. U ovom barbarskom napadu Hamasovih divljaka žrtve su ljudi, a počinitelji ubojice nisu bili ni blizu ljudi. S koje strane povijesti ćete ostati zapamćeni, gospodine Komšiću?' piše u odgovoru Peleg.

'Gospodin Komšić smatra da to sve treba 'promatrati u kontekstu'. U kojem kontekstu, gospodine Komšiću? U kontekstu ISIL-a? Auschwitza? Koji kontekst daje legitimitet mučenju male djece? Da otimaju bake? Da ubijaju bebe u njihovom krevetu?' poručila je Peleg.