UDAR NA LEGALNE VLASNIKE

Komisija predložila stroža pravila za nabavu vatrenog oružja

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.11.2015 15:28
  • Objavljeno 18.11.2015 u 15:28
Ilegalno oružje

Ilegalno oružje

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakuš

Europska komisija u srijedu je predložila stroža pravila za nabavu vatrenog oružja koja su bila i ranije predviđena, ali je nakon terorističkih napada u Parizu ubrzan postupak kako bi što prije stupila na snagu

Nova pravila bila su predviđena  u Europskom sigurnosnom programu, usvojenom u travnju ove godine.

'Nedavni teroristički napadi na europske građane i vrijednosti bili su prekogranično koordinirani, zbog čega moramo zajedno raditi da bismo spriječili te prijetnje. Današnji prijedlog pomoći će nam da se uhvatimo problema kada oružje dospijeva u ruke terorista.

Predlažemo strože kontrole kod prodaje i registracije naoružanja te stroža pravila za trajno deaktivirano oružje', izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Komisija je u srijedu predložila promjene direktive EU-a o pješačkom naoružanju, kojim se definiraju pravila po kojima privatne osobe mogu nabaviti i posjedovati oružje te transfer oružja iz jedne članice u drugu.

Prijedlog uključuje stroža pravila za poluatomatsko oružje, koje ni u kojem slučaju ne smije biti u posjedu privatnih osoba, čak i kad je to oružje trajno deaktivirano, zatim zabranu prodaje vatreneog oružja, ključni dijelova i streljiva preko interneta.

Komisija predlaže i pravila o označavanju oružja kako bi se bolje pratilo njegovo kretanje, zatim bolje informiranje među državama članicama, posebice u slučaju kada netko u jednoj članici ne dobije odobrenje za posjedovanje oružja.

Također se predlažu i stroži kriteriji za alarmno oružja, poput pištolja kojima se označava start utrke, kako bi se onemogućilo njihovo pretvaranje u funkcionalno vatreno oružje.

Prijedlozi Komisije upućeni su Vijeću EU-a i Parlamentu, koji ih moraju odobriti da bi stupili na snagu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!