invazivna vrsta

Kolumbija sterilizirala 24 nilska konja s bivšeg imanja Pabla Escobara jer se nekontrolirano šire

16.10.2021 u 09:57

Bionic
Reading

Dvadeset četiri od 80 nilskih konja koji lutaju bivšim rančem kolumbijskog kralja droge Pabla Escobara sterilizirano je zbog "nekontroliranog" širenja te "invazivne" vrste, objavile su vlasti u petak

Prije no što ga je ubila policija 1993., notorni Escobar je kupio više egzotičnih životinja za svoj ranč, uključujući plamence, žirafe, zebre i klokane.

Nakon njegove smrti svi su osim nilskih konja prodani zoološkim vrtovima.

Escobar je kupio samo jednog mužjaka i jednu žensku nilskog konja. Ostavljeni su da lutaju na njegovom imanju Hacienda Napoles, koje je pretvoreno u tematski park.

Smatralo se da su nilski konji preteški za prebacivanje u zoološki vrt, a od tada se njihov broj višestruko uvećao.

Nilski konji su uspavani strelicama, a potom su primili lijek GonaCon, navodi se u biltenu regionalne organizacije za zaštitu okoliša Cornare.

"To je kontraceptiv koji je učinkovit i za mužjake i za ženke" te je jeftinije od kirurške sterilizacije, navodi Cornare.

"Međutim, to je komplicirano jer stručnjaci predlažu davanje tri doze", dodaje se.

Prethodno je sterilizirano 11 nilskih konja tradicionalnijim metodama.

Stručnjaci vjeruju da je krdo nilskih konja na Escobarovom imanju najveće izvan Afrike.

"Prisustvo ovih životinja u ekosustavu koji nije njihov ima posljedice poput istiskivanja lokalne faune", kazao je David Escheverri, ekspert Cornarea.

Nilski su konji također odgovorni za "promjenu ekosustava" i napade na lokalne ribare.

Escobar je, prema Forbesu, bio jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, a bogatstvo je stekao zahvaljujući trgovini kokainom.

Gotovo trideset godina nakon njegove smrti Kolumbija je i dalje najveći proizvođač kokaina na svijeta, a većina droge krijumčari se u SAD.