KAO DEMON IZ PAKLA

Monstruozni vodenkonj zamalo sustigao gliser

16.01.2015 u 15:45

Monstruozni vodenkonj
Bionic
Reading

Poznato je da vodenkonji provode i po 16 sati dnevno prilično neaktivni pod vodama rijeka i jezera kako bi se zaštitili od vrućine sunca

Ako ste ih susretali isključivo po zoološkim vrtovima, vjerojatno ste stekli dojam da su samo nezgrapni, tromi, uspavani i uglavnom miroljubivi biljojedi koji vam vjerojatno ne bi naudili čak ni da kojim slučajem preskočite preko debele željezne ograde kojom su obično opasana njihova staništa.

Malo drugačije predodžbe dobivamo iz dokumentarnih filmova u kojima se prikazuju u svojem prirodnom okruženju, kako se razjapljenih čeljusti, naoružani golemim očnjacima bore za ženke. Tome još valja pridodati činjenicu da vodenkonji čak i na kopnu na kratke staze mogu preteći prosječne ljude brzinom od oko 30-ak km na sat.

No na kopnu, gdje pasu, i gdje ih uglavnom vidimo u zoološkim vrtovima oni zapravo nisu posebno opasni jer ondje nisu teritorijalni; takvi postaju tek u svojem pravom elementu - u vodi. Ovu činjenicu na dramatičan su način kroz neposredno iskustvo naučili sudionici safarija na jezeru Kariba u Zimbabveu.

Na videozapisu, koji je posljednjih dana na YouTubeu postao viralan, vidi se golemi vodenkonj kako se zapanjujućom brzinom približava motornom čamcu u kojem se vozi skupina turista. U jednom trenutku, unatoč ubrzavanju vozača, monstruozno golemi mužjak iskače iz vode gotovo cijelim svojim tijelom poput kitova ili morskih pasa što čovjek ne bi očekivao od životinja kratkih nogu koje nisu naoružane snažnim perajama, koje čak nemaju ni neki aerodinamičan oblik.

Autori filma ističu da su poduzeli sve što je bilo u njihovoj moći kako bi izbjegli bijesnog mužjaka - vozač je započeo bijeg čim je prepoznao njegove namjere, dok je još bio prilično daleko.

'Odlazak na avanturistički odmor s kompanijom Malawian Style uvijek je iskustvo za pamćenje, međutim ovaj bliski susret s vodenkonjem vjerojatno je najnezaboravniji u životu. Video prikazuje trenutak u kojem je vodenkonj iskočio iz vode u potjeri za gliserom na jezeru Kariba u Zimbabveu. Ništa se ne može usporediti s osjećajem olakšanja kada se konačno vratiš na kopno nakon što si se previše udaljio', napisao je jedan od sudionika dramatičnog safarija u postu na YouTubeu.

Nakon slonova i nosoroga, vodenkonji su treća najveća vrsta kopnenih sisavaca. Mada nalikuju svinjama, najbliži srodnici su im kitovi. Smatraju se jednom od najagresivnijih i najopasnijih životinja u Africi. Najveći ikada zabilježeni primjerci težili su oko 4.900 kg. Imaju fascinantnu snagu ugriza od oko 8.100 Newtona (kgm/s^2). Očnjaci im mogu dostići duljinu od pola metra. Koža debela 15 cm pruža im odličnu zaštitu od nametnika i predatora.