KOMEMORACIJA U 17 SATI

Kolona s tijelom Borisa Šprema stigla na Mirogoju

03.10.2012 u 16:55

Bionic
Reading

Lijes s tijelom pokojnog predsjednika Hrvatskoga sabora Boris Šprem stigao je danas redovitim letom Lufthansinog Airbusa 319 iz Frankfurta u 13,38 sati u Zračnu luku Zagreb, gdje su ga dočekali najviši hrvatski državni dužnosnici

Facebook memorijalna stranica

Sin Borisa Šprema, Damjan na Facebooku je otvorio memorijalnu stranicu za pokojnog oca, kako bi, kaže, svi mogli izraziti svoje osjećaje prema njemu'. 'Volio bih da bude kao knjiga žalosti koja je dostupna svima'.
http://www.facebook.com/RipBorisSprem

U, međuvremenu traju posljednje pripreme za sutrašnji sprovod na kojem se očekuju visoki državni dužnosnici susjednih zemalja. Predsjednik Sabora biti će pokopan u grobnici u blizini Zida boli, spomenika stradalima u Domovinskom ratu. Na tom su dijelu Mirogoja pokopani i Ivica Račan, Dražen Petrović, Ena Begović, Miko Tripalo i Edo Murtić.

Zrakoplov su dočekali predsjednik RH Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović s potpredsjednicima, Radimirom Čačićem, Milankom Opačić, Nevenom Mimicom i Brankom Grčićem. Po protokolu uz njih su i potpredsjednik Hrvatskog sabora i obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko te potpredsjednici Sabora Nenad Stazić, Milorad Batinić, Željko Reiner i Tomislav Čuljak.

Posmrtne ostatke predsjednika Hrvatskog sabora, u pratnji najviših državnih dužnosnika i članova obitelji, kroz postrojeni dvored pripadnika Oružanih snaga RH nosila su šestorica pripadnika Straže Hrvatskog sabora, koji su ga i inače pratili prilikom protokolarnih obveza u Hrvatskom saboru.

Nakon Plesa, pogrebno vozilo krenulo je prema groblju Mirogoj. Njavljene su kraći prometni zastoji na trasi kojom će se s Plesa kretati kolona.

U 17 sati će u Saboru početi komemoracija na kojoj bi trebali sudjelovati, osim najviših državnih dužnosnika, ostali ministri u Vladi, saborski zastupnici predsjednici Vrhovnog i Ustavnog suda, predstavnici vjerskih zajednica, predstavnici diplomatskog zbora, Hrvatske vojske, udruga iz Domovinskog rata…Na komemoraciju će stići i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Božo Ljubić dok bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić neće prisustvovati jer je na putu.

U 20 sati komemoracija će se održati i u središnjici SDP-a u Zagrebu. Sutra, kada je proglašen i dan žalosti, tijelo Borisa Šprema od 7.30 do 11.30 bit će izloženo u zatvorenom lijesu u mrtvačnici na Mirogoju. U 12 sati pred mrtvačnicom započet će ceremonija ispraćaja a crkveni obred ispraćaja voditi monsignor Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački.

Doznajemo da se na samom pogrebu očekuju i dužnosnici iz regije. Svoj dolazak već je potvrdio predsjednik slovenskog Državnog zbora Gregor Virant, a u protokolu ispraćaja očekuju da bi do kraja dana mogli dobiti još koju potvrdu.