PRODANA VILA PROPUH

Koliko košta udobno stanovanje veleposlanika u Washingtonu?

06.02.2014 u 07:23

Bionic
Reading

Hrvatska država potrošila je 66.500 dolara dodatnih troškova na smještaj veleposlanika Joška Pare u Washingtonu, jer je rezidencija bila potpuno neupotrebljiva za stanovanje

Od 15. rujna 2012. do 30. lipnja 2013., dakle punih devet mjeseci MVEP je bio primoran plaćati veleposlaniku 7.000 dolara mjesečno za najam stana iako je u svom posjedu imala rezidenciju u četvrti Spring Valley. Nesretna rezidencija prodana je prošloga ljeta, a kupljena je nova u istom kvartu, ali stotinjak četvornih metara manja i s oko 300 četvornih metara okućnice manje. Nadajmo se da su u Ministarstvu ovoga puta bolje kupovali i da će Paro i idući hrvatski veleposlanici koji budu u njoj stanovali zaobići probleme koje su imali s prethodnom.

MVEP je u lipnju 2012. pokrenuo postupak za prodaju i kupnju nove. Nakon godine dana potrage, stara rezidencija prodana je za 2.245.000 dolara, a nova je kupljena za 2.007.736 dolara. Nova rezidencija hrvatskih veleposlanika u Washingtonu samostojeća je kuća veličine 480 metara četvornih s parcelom od oko 900 metara četvornih isto u Spring Valleyju, saznali smo u MVEP-u.

Problemi s rezidencijom veleposlanika RH u Washingtonu na adresi Spring Valley, 4.871 Glenbrook Road N.W. Washington, započeli su prije Parina dolaska na službu u SAD. Njegova prethodnica Kolinda Grabar Kitarović mučila se da rezidenciju dovede u koliko-toliko prihvatljivo stanje. Objekt je bio neodržavan i u vrlo lošem stanju te potpuno neprimjeren za protokolarne potrebe.

Sporna rezidencija kupljena je u lipnju 1998. za 1.450.000 dolara u vrijeme kada je veleposlanik Hrvatske u SAD-u bio Miomir Žužul. Kuća navodno do samog početka nije valjala jer je bila mračna, instalacije su bile dotrajale, prokišnjavala je i podrum bi bio potopljen nakon svake kiše pa je posvuda bilo vlage. Stolarija je izvedena s jednostrukim ostakljenjem što je uz zastarjeli sustav centralnog grijanja i hlađenja uzrokovalo vrlo visoke režijske troškove i potrebna je joj je kompletna sanacija, naveli su iz Ministarstva.

U MVEP-u su nam rekli da je objekt izgrađen 1940.godine, a posljednji je put obnovljen i dograđen između 1995. i 1996. i otad nisu rađeni veći zahvati. Kako su nam objasnili u Ministarstvu, dovođenje u funkciju rezidencije zahtijevalo bi ulaganje od pola milijuna dolara, tako da su se odlučili za prodaju.