KRIZA U stranci

Kolarić i Maras se svađali u Otvorenom: I ti si glasovao za moje izbacivanje iz SDP-a...

26.09.2017 u 22:41

Bionic
Reading

Kriza u SDP-u i bitka za prevlast između predsjednika Davora Bernardića i skupine pobunjenih članova koje predvode Milanka Opačić, Peđa Grbin i Mirando Mrsić bila je tema HRT-ove emisije 'Otvoreno'

Gosti 'Otvorenog' bili su članovi SDP-a Aleksandra Kolarić i Gordan Maras te novinari Ivanka Toma i Tomislav Klauški.

Kolarić je komentirala situaciju nakon sjednice Predsjedništva SDP-a kazavši da se očekivano dogodilo i očekuje da će Glavni odbor dati podršku predsjedniku stranke Davoru Bernardiću i u subotu. Također smatra da bi bilo dobro i demokratično da se glasuje tajno jer je to ključno kod kadrovskih odluka.

SDP-ovka nije za to da se pobunjenici poput Mrsića i Milanke Opačić izbace iz stranke jer smatra da mora postojati mogućnost kritike vodstva. No podsjetila je da su oni sudjelovali u isključivanjima drugih članova u prošlosti, kada je Zoran Milanović vodio stranku, pa i u raspuštanjima cijelih ogranaka, poput splitskog, što je gore.

Gordan Maras kazao je da u SDP-u ponekad imaju i višak demokratičnosti.      

'Ja nisam u stranci da bih drugima podmetao nogu i pozivao da se ne glasa za SDP. Ja sam uvijek za SDP', kazao je Maras.

Na to mu je replicirala Kolarić kazavši da su zbog ovakve retorike poput Marasove izgubili šest izbora i da SDP-u trebaju nova rješenja i nova energija.

Poslije se u raspravi opet dotaknula Marasa kazavši da je dobro predvidjela prije četiri godine da će se SDP naći na koljenima, zbog čega je izbačena iz stranke, za što je glasovao i Maras. Dobacila mu je da mu ne zamjera i ako se njega bude jednom izbacivalo iz stranke, da će ona biti najglasnije protiv toga. Na to joj je Maras kazao da joj je to samo pomoglo.

'Hvala vam na takvoj pomoći', ogovorila mu je Kolarić.

  • +19
Predsjedništvo SDP-a Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Ivanka Toma kritizirala je SDP-ovce kazavši da su važni sami sebi. Novinarka smatra da su se pogubili i ne komentiraju važne društvene teme. 'Mi ne znamo što SDP, kao glavna oporbena stranka, misli o Istanbulskoj konvenciji ili izjavama Brune Esih', kazala je Toma.

Klauški se zapitao zašto Grbin nije rušio Milanovića, koji je također bio loš predsjednik. Smatra da je SDP u konstantnoj krizi liderstva. Kolarić također nije željela izravno odgovoriti ima li ambiciju da u konačnici postane predsjednica SDP-a. Poručila je da joj je ambicija postati predsjednicom zagrebačkog SDP-a. Maras je izrazio nadu da u konačnici neće doći do izbacivanja iz stranke i smatra da nije dobro za SDP da dođe do raskola.

U zaključku Kolarić je naglasila da SDP-u trebaju promjene jer se ne može nastaviti raditi na isti način. Vjeruje da će Bernardić ostati. Maras je kazao da je bitno u cijeloj priči to da ne izgube ljude jer svaki član je bitan. Toma smatra da Bernardić nije eksces, nego predstavlja stranku onakvu kakva jest. Klauški smatra da ne treba čekati da HDZ sam sebe pobijedi i uguši se u kriminalu te predsjednik stranke završi u zatvoru.