DEMOKRATSKI DEFICIT

Kolakušić: Članovi zastupničkih klubova u Europskom parlamentu 'prodaju svoju dušu'

28.07.2019 u 08:43

Bionic
Reading

Nezavisni zastupnik u Europskom parlamentu može postići više od „zavisnog” zastupnika, odnosno članova klubova zastupnika u EP-u jer „zavisni” zastupnici „prodaju svoju dušu”, tvrdi nezavisni hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Mislav Kolakušić

"Što vama znači biti član, recimo, najvećeg kluba pučana. Vi se dakle morate dogovoriti s drugima. Ako prodajete svoju dušu još i drugom klubu. Pa što je onda ostalo? Vi ćete u biti samo izglasavati i biti glasačka mašinerija, a nećete ništa utjecati“, poručio je Mislav Kolakušić u razgovoru za Hinu povodom početka rada u parlamentu EU-a.

Za Kolakušića su članovi zastupničkih klubova u Europskom parlamentu „zavisni zastupnici” koji ne mogu utjecati na donošenje odluka u Europskoj uniji.

„Zavisni član ima apsolutnu nulu svoga utjecaja na donošenje bilo čega. Zato što, opet u svim tim klubovima, vladaju Francuska i Njemačka i oni štite svoje interese”, smatra Kolakušić.

Europski parlament ima 751 zastupnika, a 54 europarlamentarca nisu članovi klubova zastupnika, već su nezavisni.

Stranka Brexit Nigela Faragea ima 29 zastupnika, a Pokret pet zvijezda (M5S) 14, pa članovi tih dviju stranke čine glavninu nezavisnih zastupnika, a u prijašnjem su sazivu bili u klubu zastupnika Europa slobode i direktne demokracije (EFDD) koji se raspao, a M5S-ov pokušaj formiranja novog kluba zastupnika u kojem bi bio i Živi zid, propao je jer je za osnivanje kluba potrebno imati zastupnike iz 7 država članica.

Ključne pozicije u Europskom parlamentu dodjeljuju se klubovima zastupnika, sukladno njihovoj veličini.

„Što može zavisni zastupnik? Da li je ijedan od naših zavisnih zastupnika koji pripadaju klubovima glasao protivno svome klubu. Naravno da nije i naravno da nikad neće“, kaže Kolakušić i odlučno odbacuje tezu da nezavisni zastupnici ne mogu utjecati na donošenje odluka u Europskom parlamentu.

  • +19
Sva lica Mislava Kolakušića Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Velike će sile zaštititi svojih tisuću eura, prije nego će nama pomoći

Nezavisni zastupnik u Europskom parlamentu je u svom prvom govoru, u raspravi o izboru Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije, kritizirao prevlast Njemačke u europskim institucijama, a u razgovoru za Hinu je ponovno istaknuo da EU-om vladaju velike države.

„Oni će prije zaštititi tisuća eura svoga interesa, nego nama omogućiti da nešto dobijemo", poručuje Kolakušić.

Kolakušić je rekao da se snaga nezavisnih zastupnika potvrdila prilikom potvrđivanja Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije, a istaknuo je da bi volio da Ujedinjena Kraljevina ostane u Europskoj uniji.

„Drago mi je da su pokazali zube, ali bi iskreno volio da Britanci ne izađu iz Europske unije, da zajedno probamo tu EU preoblikovati u istinsku Europsku uniju, zajednicu jednakih država i jednakih građana“, kaže Kolakušić.

Plenković je „njihov dečko”

Kolakušić je ponovio svoju tezu o demokratskom deficitu Europske unije.

„Nažalost, u Europskom parlamentu za sada ne postoji istinska demokracija. Od 130 predsjednika i potpredsjednika, jedino se imao pravo predstavljati kandidat za predsjednika Europskog parlamenta. Ostali ne, čak niti potpredsjednici, niti predsjednici odbora. Samo dobijete imena: tko je za tko je protiv?“, kaže Kolakušić

„Ti ljudi nisu izgovorili, niti imali pravo izgovoriti jednu ili dvije rečenice. Dakle, parlamentarci su glasali za njih, uopće ne znajući za koga glasaju”, dodaje.

Kolakušić računa da je, s obzirom da mandati predsjednika i potpredsjednika Europskog parlamenta i Odbora Europskog parlamenta traju dvije i pol godine, Hrvatska od 2015. dobila jedno od 390 ključnih funkcija EP-u.

Naime, Andrej Plenković je 2015. postao četvrti potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku.

„S obzirom da Andreja Plenkovića svi smatramo njihovim dečkom, a ne našim. Možemo reći da smo mi, hrvatski građani, dobili 0 predstavnika”, kaže Kolakušić i ocjenjuje to neprihvatljivim.

Manje zemlje moraju biti ravnopravne da bi se „ojačala EU”, drži Kolakušić.

„Ako jedna velesila poput Ujedinjenog Kraljevstva izlazi zato što smatra da ima više štete nego koristi. Što će se događati s drugim državama, ako će se osjećati neravnopravno? Kada izađe Velika Britanija sve će se promijeniti“, smatra Kolakušić.

"Nepobitnim" argumentima stvari se mogu mijenjati

Kolakušić je punopravni član Odbora za proračun i Odbora za pravne poslove te zamjenski član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove.

Zamjenski članovi odbora glasuju u odsutnosti punopravnih članova, a u radu odbora Europskog parlamenta sudjeluju na isti način kao i punopravni.

Punopravne i zamjenske članove u odboru imenuju klubovi zastupnika EP- srazmjerno broju zastupnika u parlamentu, a velika većina zastupnika dobiva jedno punopravno članstvo i jedno zamjensko.

Upravo su nezavisni zastupnici dobili „viškove” jer se smatra da je teško usvojiti amandmane bez potpore kluba zastupnika.

Kolakušić kaže da su argumenti ono što je najbitnije, a ne stranačka pripadnost.

„Ako imate argumente koji su nepobitni. Ako vi dolazite, pričate svoju priču koja nije utemeljena na ničem. Ponavljate rečenice koje su već tisuću puta izgovorene i u parlamentima i odborima, naravno da vas nitko neće saslušati. Ako argumentirano i precizno ukažete i na odredbe i na konkretne statističke podatke, onda bih volio vidjeti da se vaš argument ne uvaži", kaže Kolakušić.

"Vi možete doći pred parlament i reći, to sve ponoviti pred 750 zastupnika, pred televizijskim kamerama", dodaje Kolakušić i ponovno objašnjava podjelu na nezavisne i zavisne zastupnike.

"Ako vi šutite i nezavisni ste, vi ne postojite. Kao što ne postojite ni ako ste članovi pučana i ovih drugih. Dakle, oni isto nisu postojali. Što su oni učinili? Apsolutno ništa. Znači vaš glas je vredniji kao nezavisnog, nego kao zavisnog", zaključuje Kolakušić.