JOVANOVIĆEVA ODVJETNICA

'Kod nas su mržnja i rasizam dozvoljeni, a sloboda govora se kažnjava'

03.12.2013 u 16:49

Bionic
Reading

Nevjerojatnu prvostupanjsku presudu zagrebačkog Općinskog suda u slučaju Zdravka Mamića i njegova širenja mržnje putem uvreda protiv ministra Željka Jovanovića, kako i nalažu zakoni i odvjetnička etika, Jovanovićeva odvjetnica Vesna Alaburić nije željela komentirati. Uostalom, ionako se ne radi o privatnom postupku u kojemu je angažirana, nego o procesu koji je pokrenulo Državno odvjetništvo, a ono je već najavilo žalbu

No Alaburić upozorava na apsurdnost Kaznenog zakona i činjenicu da se u Hrvatskoj ne kažnjava sve što je u svijetu kažnjivo dok se kroz odredbu o 'sramoćenju' sankcionira ono što je u normalnom svijetu prihvaćeno kao sloboda govora.

'Prije nekoliko godina, kada se donosio novi Kazneni zakon, bilo je potpuno jasno da se njime ne kriminalizira rasistički govor, govor mržnje i netrpeljivosti, govor diskriminacije i omalovažavanja raznovrsnih manjinskih društvenih skupina. Tek ako se takvim govorom poziva na nasilje i mržnju, naš zakon predviđa kažnjavanje', kazala je Alaburić za tportal.

'Prema tome, po našem Kaznenom zakonu ovoga trenutka možeš iskazivati mržnju, omalovažavati i vrijeđati Srbe, Židove, crnce, homoseksualce i nećeš biti kažnjen. Ali ako kažeš istinu o nekoj javnoj osobi koja može naškoditi njezinu ugledu, možeš biti kažnjen za kazneno djelo sramoćenja. Time smo u Hrvatsku uveli svojevrsni paradoks - ono što se u civiliziranom svijetu zabranjuje i kažnjava, mi ne sankcioniramo, a za ono što u demokratskom svijetu predstavlja slobodu govora, prijetimo sankcijama', dodala je odvjetnica Alaburić.

Ako ništa drugo, kaže, ova presuda prilika je za raspravu o granicama govora mržnje, čak i kad se njime ne poziva na nasilje, već iskazuje rasističke i netrpeljive stavove.