vladajuća većina

Koalicijski partneri zasjedaju u Banskim dvorima, razgovara se o dvije teme

20.02.2024 u 14:04

Bionic
Reading

Lijevo-liberalna oporba u Saboru traži raspuštanje Sabora, a o tome, ali i drugim temama bit će riječi na koalicijskom sastanku koji se održava u Banskim dvorima, javlja HRT

Svi detalji brusit će se na koalicijskom sastanku, no poruka iz vladajućih redova glasi da će se njihovo mišljenje i stajalište o prijedlogu za raspuštanje Sabora, koji je na raspravi u parlamentu sutra, itekako čuti, prenosi HRT.

Prijedlog za raspuštanje Sabora dolazi na inicijativu SDP-a, koja datira još iz prosinca 2023. u jeku afere Mreža, međutim novi vjetar u leđa lijevom dijelu oporbe daje subotnji prosvjed koji je oporba ocijenila uspješnim i s velikim brojem sudionika, dok su iz HDZ-a i vladajuće većine išle mahom suprotne poruke - da se radi o prosvjedu radikalne ljevice koji je bio pun poruka mržnje.

Što se tiče samog prijedloga za raspuštanje Sabora, gotovo je izvjesno da do toga u ovome trenutku neće doći. Još sinoć premijer Plenković rekao je da vladajuća većina sigurno neće plesati onako kako to želi oporba.

Druga današnja tema koalicijskog sastanka tiče se odnosa između Banskih dvora i sindikata. Kada se govori o dvjema uredbama koje su u završnoj fazi izrade, a tiču se novih koeficijenata za zaposlenike u javnim i državnim službama, Vladin plan je da se te dvije uredbe donesu do kraja veljače, a ostalo je još devet dana da se definiraju svi koeficijenti i da se postigne dogovor sa sindikatima.