ide se u obnovu

Jandroković: Sabor se privremeno seli na Hrvatsko vojno učilište!

14.02.2024 u 12:34

Bionic
Reading

Zbog predstojeće obnove zgrade Sabora, saborski zastupnici vrlo skoro morat će zasjedati na nekom drugom mjestu. O preseljenju je govorio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković

'Hrvatski sabor privremeno će se preseliti u prostore Hrvatskog vojnog učilišta. U dogovorima smo s predstavnicima MORH-a kako će taj proces teći', kazao je Jandroković.

Podsjetio je da je Sabor osnovao povjerenstvo i raspisao neobvezujući javni poziv za prostor, a na njega su se javili poslovni kompleks u Buzinu i Kolegij Družbe Isusove na Jordanovcu.

'Dobili smo dvije ponude, no ni u funkcionalnom smislu i financija te ponude ne odgovaraju Saboru. Nijedna ponuda nije bila kvalitetna što se tiče zahtjeva koje imamo kao Sabor', dodao je Jandroković, pojasnivši da se prvo išlo na privatne ponuditelje jer se htjelo sve saborske službe i zaposlenike preseliti na jedno mjesto.

Nakon privatnih ponuditelja, počeli su tražiti i među zgradama državne imovine. Jandroković je kazao da je povjerenstvo obišlo zgrade NSK i Hrvatskog vojnog učilišta, a odabrali su potonje.

Predsjednik Sabora rekao je da se neće svi zaposlenici parlamenta tamo moći preseliti, no da će biti mjesta za održavanje plenarnih sjednica i sjednica odbora. 'Neće biti komercijalnih troškova, uložit će se neka sredstva u obnovu i prilagodbu prostora', rekao je Jandroković.

Procijenio je da bi zastupnici na privremenoj lokaciji mogli biti dvije do tri godine, ovisno o tome koliko će potrajati obnova zgrade Sabora na Markovom trgu.

  • +3
Gordan Jandroković o preseljenju Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na pitanje hoće li vojno okruženje pridonijeti boljoj disciplini zastupnika, koji ne dolaze pretjerano revno na sjednice, Jandroković je rekao da to može samo 'stranačka stega'.

Preseljenje Sabora povijesna je odluka, dodao je. 'Moramo obnoviti ovu zgradu. Ona je povijesna, dugo godina je bez značajnih ulaganja, potres ju je značajno uzdrmao i morat ćemo prihvatiti realnost da ćemo jedno vrijeme zasjedati izvan te zgrade', kazao je predsjednik Sabora.

Podsjetimo, Sabor je za zakup tražio poslovni prostor od najmanje 7000 metara četvornih, a uvjet je da prostor bude na području Zagreba i plan je bio da se zakupi na tri godine, uz mogućnost produženja.

Jandroković je odgovarao i na pitanja o slučaju Turudić, odnosno o sigurnosnim provjerama. 'Različita su tumačenja, očito da struka nema jedinstven stav. Kao pojedinac mogu govoriti da sam vidio da su za njega tri puta rađene sigurnosne provjere i zadnja još uvijek važi. Imamo sigurnosne provjere. Ono što me iznenadilo je to da Sabor ima neku ulogu u sigurnosnoj provjeri. Za to ne postoji nikakav pravni temelj, Sabor tu nema nadležnosti i iz tog razloga mi je teorija o Saboru kao tijelu koje treba tražiti sigurnosnu provjeru pomalo nevjerojatna. Vidio sam i zaključke odbora koji smatra da je procedura ispoštovana i da je sve kako je trebalo biti. Samo tri oporbena zastupnika od šest su iskazala nezadovoljstvo takvom procedurom. I to govori kakvo je stanje u oporbi po pitanju Turudića', rekao je Jandroković.

'Ne može netko po vlastitoj procjeni reći da negdje treba, a negdje ne treba sigurnosna provjera. Nismo radili sigurnosnu provjeru ni za predsjednika Vrhovnog suda. Po meni su sve procedure poštovane, Sabor je donio odluku sa 78 glasova za, a i današnja sjednica je vrlo znakovita jer su samo tri oporbena zastupnika glasovala protiv takvog zaključka', kazao je.

'Ovo doživljavam kao uobičajenu političku aktivnost, osobito jer smo ušli u izbornu godinu', rekao je Jandroković.

Jandroković tvrdi i da je predsjednik Vlade stalno govorio da traži rezime. 'Ne možemo zato što imamo neki politički cilj tražiti da se ide u sigurnosne provjere jer imamo dojam da je netko u krivu. Postoje službe koje su za to nadležne', kazao je Jandroković.