PRESUDA IZ BERLINA

Aktivisti nisu krivi što su se lijepili na cestu: 'Vozači su mogli uzeti javni prijevoz'

13.06.2023 u 10:01

Bionic
Reading

Klimatski aktivisti iz organizacije Letzte Generation (Posljednja generacija) već su nekoliko puta osuđeni za blokadu prometa u njemačkim gradovima, u kojima prosvjeduju protiv pasivnog odnosa vlasti prema klimatskim promjenama. No najnovija presuda iz Berlina prva je koja im daje pravo na njihov neobičan način prosvjeda

Berlinski sud odbacio je tužbu koju je protiv šest aktivista Posljednje generacije podigla policija po službenoj dužnosti zbog blokade prometa 30. lipnja 2022. U obrazloženju presude stoji da blokada ceste ne mora nužno predstavljati nedopuštenu prisilu prema vozaču, javlja berlinski Tagesspiegel.

Sud je obrazložio da je akcija na vrijeme najavljena, pa su vozači mogli krenuti ranije kako bi stigli na cilj ili isplanirati kretanje javnim prijevozom. Akcija je trajala nešto duže od pola sata, od 8.25 do 9.01, što je, kako je obrazložio sud, 'umjereno u smislu uobičajenih prometnih gužvi u Berlinu'.

U pojedinačnom slučaju temeljno pravo na slobodu okupljanja prevladava nad temeljnim pravom na slobodu kretanja blokiranih automobila, stoji u sudskom nalogu. Kako navodi berlinski list, do sada su donesene 74 presude protiv aktivista zbog ovakvog postupanja, a ovo je prva koja im ide u prilog.

  • +3
Klimatski aktivisti lijepe se za cestu u Berlinu Izvor: EPA / Autor: Hannibal Hanschke

Inače, klimatski aktivisti su u ponedjeljak ujutro ponovo zaustavili promet na način da su s tri strane blokirali veliko križanje kod Großer Sterna u berlinskom Tiergartenu.

Troje od dvanaest aktivista koji su sudjelovali u akciji prilijepili su se za cestu mješavinom pijeska i smole, koju je, kako kaže policija, posebno teško ukloniti s ulice. Prilikom ranijih korištenja ove mješavine, hitne službe su morale rezati asfalt da bi uklonile blokade.