Fašisti neće u tisno

Klarin zabranio promociju knjige jer u naslovu ima ustaški pozdrav

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 01.08.2017 17:15
  • Objavljeno 01.08.2017 u 16:52
Ivan Klarin, načelnik općine Tisno
Ivan Klarin, načelnik općine Tisno Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic
Načelnik Općine Tisno i saborski zastupnik SDP-a Ivan Klarin zabranio je da predstavljanje knjige 'Dnevnik u znaku Za dom spremni' akademika Josipa Pečarića bude održano u općinskim prostorijama, nakon što je lokalni župni ured najavio za ponedjeljak, 7. kolovoza u 20 sati, promociju te knjige u tišnjanskom Društvenom domu

'Istina je da im nismo dali suglasnost za to jer smatramo da poklič 'Za dom spremni' i knjiga akademika Pečarića nije u duhu antifašističke, niti domoljubne povijesti ovog mjesta i otoka Murtera. Veliku zahvalnost iskazujemo i antifašističkim borcima i i braniteljima u Domovinskom ratu i smatramo da bi predstavljanje ovakve knjige, sa službenim pozdravom iz doba NDH, bila uvreda za preko 500 obitelji s područja Murtera kojima su članovi obitelji poginuli u Drugom svjetskom ratu, boreći se protiv fašističkog okupatora kojemu je ZDS bio službeni pozdrav.

U odbijenici organizatoru predstavljanja knjige, župnom uredu Tisno, napisali smo da im oni slobodno za tu promociju mogu ustupiti prostorije župe sv. Duha u Tisnom, ali korištenje Društvenog doma mi ćemo im uskratiti', kazao je za Šibenik.in načelnik Klarin koji je i ranije zabranjivao u općinskim prostorijama programe za koje je smatrao da imaju veze s NDH i ustaškim nasljeđem.

Tako je u studenom 2015. godine zabranio Malonogometnom klubu Ustanik iz Splita nastup u tišnjanskoj sportskoj dvorani jer klub na svom službenom grbu ima 'ušato' slovo 'U'.  O tome je obavijestio i predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davora Šukera.   

Don Lazar Čibarić iz tišnjanske župe kazao nam je da još nije primio službenu odbijenicu.

Na pitanje je li njemu sporan poklič 'Za dom spremni', kazao je – 'bolje da to ne komentiram'.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal
404 - tportal