BURNO U VIROVITICI

Kirin: Bilo bi najbolje da se obavi obdukcija, s obzirom na atmosferu koja je stvorena

18.06.2019 u 17:05

Bionic
Reading

Virovitički gradonačelnik Ivica Kirin na sjednici Gradskog vijeća govorio je o smrti pročelnika za financije Siniše Palma i nestanku novca iz gradskog proračuna. 'S obzirom da sam podnositelj kaznene prijave, ne mogu govoriti o detaljima zbog tajnosti postupka. Objava saznanja koja ja imam mogli bi ugroziti istragu. Pozivam one koje ne obvezuje šutnja da progovore', rekao je Kirin, dodajući da Virovitica nije grad slučaj niti će to ikada biti, ma koliko se pojedinci trudili da gradsku vlast prikažu u takvom svjetlu

Dodao je da će učiniti sve da zaustavi blaćenje grada, a lokalnim medijima koji 'unose nered' poručio je: 'Uzalud vam trud svirači'. Rodbini Siniše Palma izrazio je još jednom najdublju sućut, rekavši da je osobno u velikom šoku, tuzi i nevjerici zbog takvog odlaska svog dojučerašnjeg suradnika.

'Mogu vam reći da sam još u šoku, tuzi i nevjerici i to iz dva razloga. To je smrt mog dojučerašnjeg suradnika, on mi je bio kao član obitelji. Drugi razlog je motiv njegove smrti za koje nitko nije znao ili je znao. Upravo iz tog kruga ljudi koji je znao privatne stvari dolaze sugestije da sam ja kriv za smrt Palma. Siniša je mogao ostati živ da nije izostala važna karika povjerenja. Nitko nije upozorio da Palm ima problem i to one vrste za koju je njegova okolina morala znati', rekao je Kirin, prenosi N1.

U naknadnoj izjavi za novinare rekao je da bi bilo najbolje da se obavi obdukcija, s obzirom na huškačku atmosferu koja je stvorena. 'Sugeriralo se da sam ga ja potaknuo na samoubojstvo', rekao je Kirin, opovrgavajući još jednom navode da je urlao na Palma kojega je posljednji put vidio u četvrtak ujutro. Odgovarajući na pitanje je li Palm ostavio oproštajnu poruku, odgovorio je da navodno jest.

Predsjednica Gradskog vijeća Lahorka Weiss predsjeda sjednicom Gradskog vijeća na zahtjev oporbenih vijećnika. Poručila je da očekuje odgovore od gradonačelnika Kirina na čijoj odgovornosti inzistira oporba.

Predsjednici klubova imaju priliku postavljati pitanja i iznositi mišljenja o toj temi bez ograničenog trajanja, a prvi dio aktualnog sata posvećen je samo jednoj temi - slučaju Palm. Traže se odgovori na pitanja gdje je nestalo više milijuna iz gradske blagajne, zašto je Palm počinio samoubojstvo, zašto nije bilo obdukcije, itd, prenosi Dnevnik Nove TV.

Gradonačelnik Kirin naglasio je da je podižući kaznenu prijavu zbog nestanka novca iz gradske blagajne postupao u skladu sa zakonom.

'Sve neistine potakli su pojedinci. Posljednji događaji samo su nastavak te prljave rabote, blaćenja institucija i pojedinaca u našem gradu. Virovitica ne zaslužuje poniženje, blaćenje, vrijeđanje i ružne etikete', dodao je prozvavši pojedince od kojih, rekao je, neki sjede na sjednici.

'Gradska uprava, neovisno na ovaj događaj, je uprava koja treba biti i raditi u ime građana. Ona u ime vas građani provodi jednu razvojnu politiku, politiku HDZ-a i partnera kojima ste upravo vi dali povjerenje', kazao je Kirin.

Nahvalio je prosperitet grada pod vodstvom HDZ-a, pa mu je u jednom trenutku vijećnik Mosta ukazao na to da ne odgovara na pitanja nego se hvali pozitivnim informacijama o trenutačnoj vlasti.

'I u najljepšem polju žita izraste kukolj', rekao je Kirin još o ovom slučaju napominjući da je Palm uživao njegovo povjerenje te da nije mogao znati za njegovu ovisnost, naročito jer za to nije znala niti njegova obitelj. Kasnije je kritizirao medije koji su objavljivali članke o ovom slučaju. Tek nakon smrti, kaže, neki su počeli pričati o njegovoj ovisnosti o kockanju.

Podsjetimo, Ured gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina u srijedu se priopćenjem oglasio o navodnim nezakonitostima za koje se, prema medijskim napisima, sumnjiči preminuli pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Grada Virovitice, Siniša Palm, čije je mrtvo tijelo u ponedjeljak pronađeno u šumi nakon što je osumnjičen za pronevjeru.

U priopćenju navode kako je "gradonačelnik Ivica Kirin odmah po saznanju za nevjerojatnu krađu i pronevjeru novca iz proračuna Grada Virovitice, već u petak, 31. svibnja slučaj prijavio PU virovitičko-podravskoj te donio odluku da se odgovorna osoba udalji iz službe".

"Istoj su odmah oduzete i ovlasti pristupa računima, kako se Gradu Virovitici ne bi nanosila daljnja financijska šteta. Postupak je pokrenut zbog šokantnog saznanja da je proračunu Grada Virovitice tijekom više godina nanesena milijunska šteta, zbog čega se trebalo djelovati bez odgode, što je i učinjeno”, ističu u priopćenju.

Dodaju da je “odgovorna osoba” u petak “uredno došla na posao, a u razmaku od nekoliko sati ista je, bez javljanja suradnicima otišla s radnog mjesta te joj se nakon toga gubi svaki trag”.

“Slučaj su preuzela nadležna tijela. U međuvremenu, otkrilo se da je odgovorna osoba bila ovisnik o kockanju, zbog čega imamo razloga vjerovati da je pronevjereni novac iz gradskog proračuna iskorišten upravo u tu svrhu”, kažu u gradu.

“Šokirani cijelom situacijom napominjemo da su u ovom slučaju prave žrtve Grad Virovitica i porezni obveznici koji uplaćuju novac u proračun Grada, a kojim se netko nezakonito poslužio za osobne potrebe. O kolikom se iznosu novca radi, znat će se po utvrđivanju činjenica i štete temeljem postupaka koji se vode u Gradu Virovitici te izvidom nadležnih tijela", prenose u priopćenju izjavu gradonačelnika Kirina.

Način na koji je stvorena šteta bio je nama skriven, a metode je bilo nemoguće otkriti redovnom analizom poslovanja i redovnim financijskim kontrolama koje Grad provodi u svom poslovanju. Ja kao gradonačelnik i sve gradske službe učinit ćemo sve kako bi se pronevjereni novac vratio u proračun. U financijskom smislu Grad Virovitica funkcionira normalno i sve službe redovno obavljaju svoju djelatnost”, poručuje Kirin.

Izražavaju i sućut obitelji "zbog gubitka mladog života, a koji, nažalost, nije vidio drugi izlaz iz svojih problema niti je za njih zatražio pomoć”, zaključuju u priopćenju.

Prema pisanju medija 37-godišnji Palm si je oduzeo život nakon što je osumnjičen za pronevjeru.