ORKE U ZATOČENIŠTVU

Unatoč zabrani, Kinezi započeli s uzgojem kitova-ubojica

28.02.2017 u 07:10

Bionic
Reading

Kina je ovih dana započela s uzgojem kitova-ubojica, što je izazvalo buru negodovanja zbog mogućeg lošeg postupanja prema tim vrlo inteligentnim sisavcima. Uzgoj kitova-ubojica ili orka zabranjen je u svijetu, a posljednje uzgajalište zatvoreno je prošle godine u američkom zabavnom parku SeaWorld

Kako piše Global Times, Kinezi su uzgajalište otvorili u zabavnom parku Chimelong Ocean Kingdom u provinciji Guangdong, podsjećajući kako najmnogoljudnija država na svijetu doživljava pravi procvat tematskih parkova i šoping centara koji, kako bi privukli kupce, otvaraju akvarije u kojima plivaju orke i rijetke beluge.

U Kini trenutno zatočeništvu živi petstotinjak morskih sisavaca, no uzgoj u zatočeništvu znatno skraćuje životni vijek, dok je zamjetno i učestalo agresivnije ponašanje nego u prirodnom okruženju, poput slučaja kita-ubojice Tilikuma koji je 2010. godine ubio svoju trenericu i bio glavni junak dokumentarnog filma 'Blackfish' koji je promijenio stav javnosti o držanju kitova ubojica u zarobljeništvu.

Orke se smatraju jednim od najinteligentnijih životinja, a njihova međusobna komunikacija, kao i inteligencija još uvijek je tajna, iako se sluti kako neki napredniji primjerci imaju prosječnu ljudsku inteligenciju.

Kitovi-ubojice su izrazito su društveni kitovi koji u manjim skupinama love dupine, pingvine, tuljane, a rjeđe i druge kitove te polarne medvjede. Ženke su spolno zrele s oko 15 godina. Skotnost traje od 15 do 18 mjeseci. Kote se otprilike svakih pet godina, u bilo koje doba godine, dok majke doje mlade sve dok ne napune dvije godine. Ženke se pare sve dok ne napune oko 40 godina te obično dožive 50 godina, dok u nekim slučajevima mogu doživjeti starost od 80 pa čak i do 90 godina. Mužjaci žive kraće, oko 45 godina.