GLASINE O SAMOUBOJSTVU

Kinezi uhitili 90 tibetskih redovnika

22.03.2009 u 13:00

Bionic
Reading

Više od 90 tibetskih redovnika uhićeno je ili su se sami predali policiji u gradu na sjeverozapadu Kine u kojemu živi velika tibetanska zajednica, nakon što je više stotina ljudi napalo kinesku policijsku postaju, javlja u nedjelju agencija Nova Kina

PEKING - "Policija je uhitila šest osoba koje su sudjelovale u napadu, a 89 su se same predale policiji", piše agencija Nova Kina. "Od 95 uhićenih svi su, osim dviju osoba, redovnici iz samostana Ragya", nadomak grada Gyali u kojemu se dogodio napad, dodaje agencija.

Napadači bili "razočarani glasinama o smrti Zhaxija Sangwua" koji je pobjegao iz policijske postaje, kamo je priveden u petak jer je "zagovarao neovisnost Tibeta".

Tibetski radio u egzilu Voice of Tibet javio je da je Zhaxi Sangwu ili Tashi Sangpo (28), redovnik iz samostana Ragya, bježeći iz pritvora počinio samoubojstvo skočivši u rijeku.

Policija je uhitila Sangwua pošto su u njegovoj sobi pronašli tibetsku zastavu i političke letke, objavio je internetski portal sklon tibetskoj neovisnosti Phayul.com.

Ovo je prva velika pobuna o kojoj su izvijestili mediji nakon 10. ožujka, kada je obilježena 50. obljetnica ustanka iz 1959. koji je kineska vlast ugušila u krvi i nakon kojega je Dalaj lama morao otići u progonstvo.