SRBIJA NA NOVOM PUTU SVILE

Kinezi doniraju Srbiji 17 milijuna eura, ali uz jedan uvjet

17.06.2016 u 11:07

Bionic
Reading

Današnji dugo očekivan trodnevni posjet kineskog predsjednika Xi Jinpinga Beogradu, tijekom kojeg će Kina iz svojih rezervi pokloniti Srbiji 17 milijuna eura, uz uvjet da taj novac bude utrošen na jačanje suradnje dviju zemalja, glavna je vijest kod naših susjeda koji su zbog dolaska važnog gosta angažirali čak 5000 policajaca

Kako je još ranije najavljeno, kineski predsjednik će, pored zajedničkih višemilijunskih donacija, Srbiji donirati 17 milijuna eura, a dvije države će potpisati oko 20 sporazuma i protokola. Jedna od glavnih tema tijekom posjeta bit će nastavak modernizacije pruge Beograd-Budimpešta, a potpisat će se i nekoliko kulturnih sporazuma.

Donirani novac će se koristiti za infrastrukturu, obuku i usavršavanje, mahom za projekte u kojima sudjeluju Kinezi i njihove tvrtke, dok će veći dio donacije ići preko Ureda za europske integracije, iako srbijanske eurointegracije ne zanimaju odveć Peking, no ipak ih podržava jer bi Srbija u perspektivi mogla postati važna zemlja jugoistočne Europe za njihove investicije te kao budući logistički centar. U tom smislu treba i sagledavati činjenicu da će tijekom posjeta koji traje do nedjelje biti potpisan memorandum o beogradskom centru za infrastrukturu svih kineskih projekata skupine '16+1', odnosno za sve zemlje središnje i jugoistočne Europe.

Srbijanska ministrica za eurointegracije Jadranka Joksimović pred posjet je izjavila da NR Kina podržava vanjskopolitičku orijentaciju i europske integracije Srbije.


'Tržište EU-a je jedno od najvažnijih tržišta za Kinu i obrnuto. Za nas je čast to što Kina pokazuje visok stupanj interesa za jačanje bilateralnih odnosa. To je samo plus za Srbiju', izjavila je Joksimović, dodajući kako je Kina već dulje vrijeme jedan od najvažnijih bilateralnih donatora Srbije.

Ravnateljica Centra za vanjsku politiku Aleksandra Joksimović objašnjava da je za Kinu najznačajnije prodrijeti na europsko tržište, a dio toga je inicijativa '16+1', dok je cilj realizirati tzv. novi put svile.

Srbija, naime, ima projekte vezano uz tu inicijativu, kao što je pruga Budimpešta-Beograd, s potencijalom produživanja do Pireja, grčke luke koju su kupili Kinezi. Ta pruga, kako pojašnjava Joksimović, zbog svoje daljine ne utječe na dnevnopolitičke događaje, ali svojim gospodarskim potencijalom je vrlo utjecajna.
 
Da je isključivo gospodarstvo u interesu Kine, smatra i programski ravnatelj Centra za međunarodnu suradnju i održivi razvoj (CIRSD) Nikola Jovanović, no kaže i da Srbija neće imati bolju priliku za učvršćivanje odnosa s Kinom i za to da postane važna karika najvećeg globalnog trgovinskog koridora u nastajanju.

Dugo očekivani posjet kineskog predsjednika Srbiji otvorit će novo poglavlje u tradicionalnom prijateljstvu dviju zemalja i pružiti priliku za daljnju gospodarsku suradnju, poručio je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, ocijenivši da je prijateljstvo Srbije i Kine 'snažno kao Kineski zid'.

Inače, više od 5000 policajaca, pripadnika sigurnosnih službi i vojske brinut će se o sigurnosti Xi Jinpinga, a tijekom njegovog boravka u Srbiji sigurnosne mjere bit će podignute na najveću moguću razinu, takozvani prvi stupanj, što je bio slučaj i kada su dolazili Vladimir Putin i Angela Merkel. U osiguranje kineskog predsjednika uključene su i kineske tajne službe, angažirani su i snajperisti dok će njegov avion pri ulasku u zračni prostor Srbije ispratiti srbijanski vojni avioni.
432952,432827,432713,432520