4. lipnja

Kinesko ministarstvo o Tiananmenu: nije bila riječ o 'suzbijanju'

30.05.2019 u 14:54

Bionic
Reading

Kinesko ministarstvo obrane ne želi da se riječ 'suzbijanje' koristi kada se govori o vojnom gušenju prodemokratskih prosvjeda na pekinškom trgu Tiananmen 1989. godine

4. lipnja će se obilježiti 30 godina otkad je kineska vojska pucala na prosvjednike predvođene studentima. Skupine za ljudska prava i svjedoci tvrde kako su tada ubijene stotine, a možda i tisuće ljudi.

Taj događaj i dalje je tabu u Kini, a vladajuća Komunistička partija i vlada ga ne obilježavaju. Kina nikad nije dala službeni broj mrtvih.

Glasnogovornik kineskog ministarstva obrane Wu Qian je na redovitom mjesečnom sastanku s novinarim, na upit o tome hoće li vojska uopće obilježiti taj događaj, prigovorio na riječ 'suzbijanje' u postavljenom pitanju.

'Kao prvo, da razjasnimo. Ne slažem se s vašom upotrebom riječi 'suzbijanje'', rekao je glasnogovornik.

'Na to je pitanje odgovorio smjer kineskih reformi, razvoja, stabilnosti i uspjeha koje smo postigli u posljednjih 30 godina', kazao je bez dodatnog objašnjenja.

Kina je prije 30 godina za prosvjede okrivila kontrarevolucionare koji žele zbaciti partiju, no kineski političari posljednjih godina, u odgovorima stranim medijima, eufemistički govore o 'političkim nemirima' toga vremena