neočekivano približavanje

Kineski predsjednik Xi Jinping će u četvrtak i u petak boraviti u posjetu Sjevernoj Koreji

17.06.2019 u 14:55

Bionic
Reading

Xi Jinping putuje u državni posjet Sjevernoj Koreji u četvrtak i u petak, što je prvi posjet nekog kineskog presjednika toj zemlji pod međunarodnim sankcijama nakon 2005., pišu u ponedjeljak pekinška glasila

Xi Jinping dolazi na poziv sjevernokorejskog vođe Kim Jong-Una, tjedan dana prije summita G20 u Japanu na kojemu će kineski predsjednik sudjelovati, kao i njegov američki kolega Donald Trump.

Posjet se događa više od godinu dana nakon prvog, povijesnog susreta na vrhu u Singapuru između Trumpa i Kima na kojemu nije riješeno pitanje sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Kina, glavni saveznik režima u Pyongyangu, pridružila se međunarodnim sankcijama koje bi tu zemlju trebale nagnati da odustane od atomskog oružja. Veze dvaju saveznika su se uvelike zategnule nakon sjevernokorejskih nuklearnih pokusa tako da su Xi i Kim, koji su preuzeli vlast 2012., odnosno 2011., čekali na susret sve do prošle godine.

U toj su prigodi ostvarili neočekivano približavanje: Kim Jong-un je lani četiri puta posjetio Kinu gdje se sastao s kineskim predsjednikom. Xi je pak bio obećao da će posjetiti Pyongyang, ali sve dosad nije odredio nadnevak posjeta.