pojašnjenje pekinga

Kineski dužnosnik: Nije riječ o logorima za Ujgure, već o 'središtima za strukovno obrazovanje'

17.10.2018 u 22:39

Bionic
Reading

Početkom tjedna visoki kineski dužnosnik u regiji Xinjiang za tamošnje državne medije dao je dosad najdetaljniji opis zatvoreničkih logora za muslimanski narod Ujgure, tvrdeći kako su oni uspješni u borbi protiv terorizma

Shohrat Zakir, koji je i sam Ujgur, u razgovoru za kinesku državnu agenciju Xinhua izjavio je kako je riječ o 'središtima za strukovno obrazovanje' koji su se 'pokazali dobrima u sprečavanju terorističkih aktivnosti' te kako su 'štićenici zahvalni za pruženu priliku da promijene svoje živote'.

Podsjetimo, položaj muslimanske nacionalne manjine na krajnjem zapadu Kine već duže vrijeme izaziva pozornost međunarodne zajednice, dok skupine za ljudska prava ističu kako su Ujguri zatvarani u logore zbog minornih prekršaja poput korištenja vlastitog jezika, svađa s državnim dužnosnicima ili pak zbog odbijanja davanja uzorka svojeg DNK.

Kineski dužnosnici odbacuju tvrdnje da je pritvoreno oko milijun Ujgura i drugih pripadnika manjina, no poručuju kako je nužno djelovanje protiv terorističkih aktivnosti.

Zakir, čelnik vlasti u toj autonomnoj zapadnoj regiji, najviši je kineski dužnosnik dosad koji je komentirao gušenje otpora, a njegov razgovor za agenciju Xinhua viđen je kao novi pokušaj Pekinga da odgovori na rastuće kritike svog djelovanja u Xinjiangu, prikazujući ga dobronamjernim.

>>> Peking zabranio Ujgurima davanje muslimanskih imena bebama

Kako piše Hina, regionalne vlasti su prošli tjedan započele kampanju protiv halal proizvoda kako bi zaustavile prodiranje islama u sekularnost države, dodajući da kineske vlasti zatvaraju džamije i pomno prate vjerski život Ujgura, primjerice ispitujući ih koliko se puta dnevno mole.

Zakir tvrdi kako je ta regija, bogata rudama i energentima, u kojoj prema njezinim službenim podacima živi više od 11 milijuna Ujgura, od devedesetih godina suočena s 'tri zle sile' - terorizmom, ekstremizmom i separatizmom.

  • +3
Prosvjed u Istanbulu zbog kineskog odnosa prema Ujgurima Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Program strukovnog obrazovanja i obuke' omogućava pritvorenicima da 'promišljaju o svojim greškama i jasno vide esenciju i štetu terorizma i vjerskog ekstremizma', tvrdi Zakir, a otkrio je da se u kampovima održavaju predavanja o kineskoj povijesti, jeziku i kulturi. Dužnosnik pritom nije otkrio jesu li ih pritvorenici primorani slušati.

Dodao je kako im je pružena 'hranjiva i besplatna prehrana', da su im domovi 'u potpunosti opremljeni' i da se redovito održavaju natjecanja i sportski događaji.

Ravnateljica Human Rights Watcha za Kinu Sophie Richardson istaknula je kako se Zakirov u razgovoru za agenciju Xinhua nije osvrnuo na svjetsku zabrinutost oko 'masovnih proizvoljnih pritvaranja', represije i gušenja vjerskih sloboda te je upozorila kinesku vladu da će vratiti kredibilitet 'oslobađajući sve pritvorenike i zatvarajući logore', a ne jačajući propagandne kampanje.

>>> Peking vojnim paradama pokušava zastrašiti Ujgure

Razgovor Zakirova za agenciju Xinhua prožet je citatima Ujgura koji su navodno prošli obuku i koji hvale vladu zato što im je pružila priliku da se promijene, prenosi Hina.

'Vlasti nisu odustale od mene. Aktivno su me spasile i pomogle mi, dajući mi besplatnu hranu, smještaj i obrazovanje', izjavio je jedan od Ujgura, dodajući kako će 'cijeniti pruženu priliku i postati osoba korisna državi i društvu'.

Ujguri su etnički turkijski narod koji većinom žive u Xinjiangu, danas čineći oko 45 posto tamošnjeg stanovništva. Prije sustavnog naseljavanja naroda Han, koji su većina u najmnogoljudnijoj državi svijeta, Ujguri su činili većinu u toj pokrajini. Sebe smatraju kulturno i etnički povezanima s državama središnje Azije, a jezik im je sličan turskom.