vježba 'zlatni zmaj'

SF noćna mora: Kinezi predstavili svoje 'pse rata' - robote s mitraljezima na leđima

19.05.2024 u 13:28

Bionic
Reading

Kineska vojska jučer je pokazala svoje robotske borbene pse opremljene mitraljezom na početku svojih najvećih vježbi ikada s kambodžanskim snagama

Više od 2000 vojnika, uključujući 760 kineskog vojnog osoblja, sudjeluje u vježbama u udaljenom središtu za obuku u središnjoj provinciji Kampong Chhnang i na moru pokraj provincije Preah Sihanouk, piše Taipei Times.

Petnaestodnevna vježba, nazvana Zlatni zmaj, također uključuje 14 ratnih brodova - tri iz Kine - dva helikoptera i 69 oklopnih vozila i tenkova, a uključuje i vatrenu vatru, antiterorističke i humanitarne vježbe spašavanja.

Izloženi hardver uključivao je takozvane "robopse" — četveronožne robote na daljinsko upravljanje s automatskim puškama postavljenim na leđa.

Voditelji su držali 'pse rata na uzici', demonstrirajući novinarima i najvišim čelnicima samo njihovu sposobnost hodanja, no ne i vještine pucanja.

Otvarajući vježbe, glavni zapovjednik kambodžanskih oružanih snaga Vong Pisen rekao je da će one "pojačati sposobnosti" dviju vojski u borbi protiv terorizma.

Vong Pisen je rekao da Kambodža nikada neće dopustiti stranu vojnu bazu na svom teritoriju, ponavljajući prethodne tvrdnje kambodžanskih čelnika.

Nakon što je Kambodža demontirala objekte u mornaričkoj bazi Ream u blizini kambodžanskog lučkog grada Sihanoukvillea, izgrađenu dijelom uz sredstva SAD-a koja je bila i domaćin američkim vojnim vježbama, Kina je počela financirati njezinu obnovu.

Dva kineska ratna broda pristala su u Reamu u prosincu prošle godine po prvi put nakon što su počeli radovi na proširenju baze. Washington kaže da bi Ream mogao dati Pekingu ključnu stratešku poziciju u Tajlandskom zaljevu u blizini spornog Južnog kineskog mora.

Ranije ovog tjedna, glasnogovornik kambodžanske vojske Thong Solimo rekao je novinarima da su vježbe najveće takve vrste i da će Kina pokriti troškove.