stiglo upozorenje

Kineska vlada poručila građanima: Pripremite zalihe za zimu

03.11.2021 u 07:36

Bionic
Reading

U pomalo iznenađujućem upozorenju kineska je vlada pozvala svoje građane da pripreme zalihe hrane. Kinesko ministarstvo trgovine objavilo je smjernice u priopćenju u ponedjeljak

Ekonomski dnevnik, novine koje podržava Komunistička partija, izvještava da su direktive nastojanje vlade da pripremi javnost za zatvaranje zbog Covida. Kina je uvela politiku 'nultog Covida' koja uključuje široko rasprostranjeno testiranje i blokade kako bi spriječila svaki mali ponovni porast koronavirusa.

Zemlja se bori s nekoliko epidemija Covida-19.

Pan Chenjun, poljoprivredni analitičar u nizozemskom zajmodavcu Rabobanku, rekao je: 'Direktiva o zalihama potrepština uglavnom se odnosi na upozorenje stanovnicima da se pripreme za bilo kakvu karantenu ako se slučajevi Covida pojave u njihovoj zajednici.'

Ekstremni vremenski događaji posljednjih mjeseci, uključujući poplave, uništili su usjeve i poremetili opskrbu prehrambenog lanca u dijelovima zemlje, dodao je Pan.

Kao posljedica toga, cijena određenih namirnica, poput povrća, porasla je. Primjerice, cijena špinata udvostručena je, a u nekim slučajevima košta koliko i meso, prema jednom lokalnom izvješću. Neki su se stanovnici posljednjih dana oglasili na društvenim mrežama kako bi se žalili na vrtoglave cijene.

  • +15
Kina Izvor: EPA / Autor: WU HONG

Jedan komentator na kineskoj platformi Weibo opisao je šok kada su mu rekli cijenu rajčice tijekom nedavnog izleta na tržište. 'Mislila sam da imam problema sa sluhom', napisala je ta osoba.