SVEMIRSKE ILI NUKLEARNE AMBICIJE

Kina želi sa Sjevernom Korejom lansirati rakete

20.03.2012 u 11:30

Bionic
Reading

Dužnosnici Kine i Sjeverne Koreje održali su drugi susret u posljednjih pet dana, a tema je bila najavljeno lansiranje rakete iz Sjeverne Koreje, objavili su u utorak kineski mediji

Sjeverna Koreja krajem prošlog tjedna najavila je lansiranje rakete sa satelitom između 12. i 16. travnja kako bi se obilježilo sto godina od rođenja utemeljitelja Sjeverne Koreje Kim Il-Sunga. Sjedinjene Države i njihovi saveznici upozorili su da je zapravo posrijedi ispitivanje rakete dugog dometa, što je zabranjeno po UN-ovim rezolucijama.

Kineski izaslanik za korejsko nuklearno pitanje Wu Dawei susreo se u ponedjeljak u Pekingu sa sjevernokorejskim zamjenikom ministra vanjskih poslova Ri Yong-hoom, objavila je kineska državna televizija. Wu je nakon susreta rekao da su razmijenili mišljenja o zaštiti mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku i povratku Pjongjanga na pregovore o njegovom nuklearnom programu.

Ri je kineskim medijima rekao da je najavljeno lansiranje satelita suvereno pravo njegove zemlje da razvija svemirski program, a da će sa SAD-om nastaviti pregovore o pomoći. Washington je 29. veljače najavio isporuku 240.000 tona hrane Sjevernoj Koreji u zamjenu za obustavu razvoja nuklearnog programa. Pjongjang se također obvezao da će dozvoliti dolazak inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

IAEA, tijelo UN-a sa sjedištem u Beču, u ponedjeljak je priopćila da je primila poziv za posjet od Sjeverne Koreje, tri godine nakon što su inspektori IAEA protjerani iz te zemlje.

Kina je u subotu izrazila svoju zabrinutost najavom lansiranja rakete i zatražila od Sjeverne Koreje da 'ostane mirna i pokaže suzdržanost kako bi se izbjegla eskalacija'. To je vrlo rijedak slučaj da Kina javno vrši pritisak na sjevernokorejski režim.