NUŽNE HITNE KONZULTACIJE

Kina zabrinuta zbog krize na korejskom poluotoku

28.11.2010 u 11:16

Bionic
Reading

Kina je u nedjelju predložila održavanje hitnih konzultacija zemalja koje sudjeluju u pregovorima šestorice o sjevernokorejskom nuklearnom programu (obje Koreje, SAD, Japan, Rusija i Kina) početkom prosinca, dok vlada visoka napetost na korejskom poluotoku

'Kina, nakon pomnog razmišljanja, predlaže održavanje hitnih konzultacija među šefovima izaslanstava za pregovore šestorice početkom prosinca u Pekingu radi razmjene stajališta o temama koje trenutno izazivaju veliku zabrinutost', izjavio je Wu Dawei, šef kineskog izaslanstva na pregovorima o prekidu sjevernokorejskog nuklearnog programa.

'Međunarodna zajednica, posebice partneri pregovora šestorice, duboko je zabrinuta' zbog napetosti na korejskom poluotoku, dodao je Wu pred novinarima, pet dana nakon što je Pyongyang bombardirao južnokorejski otok Yeonpyeong, što je izazvalo negodovanje i rasplamsavanje napetosti.

Seul traži od novinara da napuste otok Yeonpyeong

Južnokorejsko ministarstvo obrane zatražilo je u nedjelju od novinara da napuste otok Yeonpyeong, koji je u utorak granatirala Sjeverna Koreja, jer im se ne može jamčiti sigurnost.

'Svi novinari trebaju napustiti otok Yeonpyeong', kaže se u priopćenju ministarstva. 'Trenutno je nemoguće predvidjeti vrstu provokativne akcije koju bi Sjeverna Koreja mogla poduzeti, koristeći kao opravdanje zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i Sjedinjenih Država' koje su počele u nedjelju u Žutom moru, dodaje se u priopćenju.

'Stoga tražimo od novinara smještenih na Yeonpyeongu da danas napuste otok', naglašava se u priopćenju, uz napomenu da im se ne može jamčiti sigurnost.

Trenutno se na otoku nalazi oko 400 novinara, a većina od oko 1.300 stanovnika već je otišla na kopno.

U nedjelju su Sjedinjene Države i Južna Koreja počeli zajedničke vojne vježbe u Žutom moru.