spremaju se za rat

Kina uz granicu sa Sjevernom Korejom gradi izbjegličke kampove za slučaj Kimova pada

13.12.2017 u 14:39

Bionic
Reading

Kina u tajnosti gradi mrežu kampova za izbjeglice uz 1416 kilometara dugu granicu sa Sjevernom Korejom očekujući egzodus stanovnika te zemlje koji bi mogao izazvati pad režima Kim Jong-una

Planove za izgradnju mreže izbjegličkih centara prošlog tjedna je objavio The Financial Times, pozivajući se na interni dokument kineskog državnog telekomunikacijskog giganta koji uspostavlja internetsku mrežu u tom području.

Dokument kompanije China Mobile procurio je nekoliko dana ranije u javnost, a prema pisanju britanskog The Guardiana, Kina planira izgradnju najmanje pet kampova u pokrajini Jilin na sjeveroistoku zemlje, odnosno graničnom području s Rusijom i Sjevernom Korejom.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lu Kang odbio je potvrditi postojanje kampova, ali nije demantirao navode kako postoje planovi za njihovu izgradnju.

  • +15
Sjeverna Koreja Izvor: Reuters / Autor: DAMIR SAGOLJ

Izgradnja kampova dokaz je rastuće zabrinutosti Kine zbog političke nestabilnosti, pa čak i pada režima u susjednoj državi.

Chiang Xiaohe, stručnjak za Sjevernu Koreju s pekinškog Sveučilišta Renmin, ističe kako bi bilo neodgovorno s kineske strane da ne obavlja pripreme za takav scenarij.

  • +7
Pjongjang, glavni grad Sjeverne Koreje Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Tenzije na Korejskom poluotoku su jake. Sve je na rubu rata. Kina kao susjed i velika sila mora se pripremiti za takav scenarij', zaključuje Chiang.