Hsiao Bi-khim

Kina uvela sankcije tajvanskoj veleposlanici u SAD-u

07.04.2023 u 11:12

Bionic
Reading

Kina je uvela dodatne sankcije Hsiao Bi-khim, de facto veleposlanici Tajvana u Sjedinjenim Državama, a one podrazumijevaju zabranu ulaska u Kinu njoj i njenoj obitelji, objavili su državni mediji u petak

Sankcije, koje je objavila posebna kineska agencija za Tajvan, također zabranjuje investitorima i tvrtkama povezanima s Hsiao da surađuju s kineskim organizacijama i pojedincima.

Sankcije su uslijedile nakon što se tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen sastala s predsjednikom Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem tijekom zaustavljanja u SAD-u ovoga tjedna.

"Vau, NR Kina (Narodna Republika Kina) me upravo ponovno sankcionirala, po drugi put", tvitala je Hsiao.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova također je najavilo korake protiv Instituta Hudson i Reganove Knjižnice te njihovih čelnika, istaknuvši da su obje institucije pružile platformu za, kako su kazali, separatističke aktivnosti Tsai.

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova ljutito je reagiralo, poručivši da Kina nema pravo "miješati se" u inozemna putovanja Tsai te da se Peking "vara" ako misli da će sankcije imati ikakvog učinka.

"To ne samo da produbljuje antipatiju naših ljudi, već razotkriva iracionalnu i apsurdnu prirodu komunističkog režima", navodi se.

Kina smatra Tajvan dijelom svog teritorija.

Kineske sankcije imat će mali praktični učinak budući da visoki tajvanski dužnosnici ne posjećuju Kinu, dok kineski sudovi nemaju nadležnost u Tajvanu.