iza rešetaka

Kina u tri godine u Xinjiangu sagradila više od 380 zatvora

24.09.2020 u 15:52

Bionic
Reading

Kina je sagradila više od 380 internacijskih kampova, pritvornih centara i zatvora u zapadnoj regiji Xinjiang od 2017., navodi se u australskom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u četvrtak

Istraživanje koje je proveo Australski institut za stratešku politiku, think tank iz Canberre, u proturječju je s kineskim tvrdnjama da više ne provodi masovne internacije u toj regiji.

Pomoću satelitskih snimki, istraživači su izradili kartu velike mreže novih internacijskih kampova od 2017. u Xinjiangu, uključujući najmanje 14 kampova u izgradnji.

Kina je u zadnje četiri godine smjestila u internacijske kampove gotovo milijun Ujgura, Kazahstanaca i drugih pripadnika pretežito muslimanskih manjina, procjenjuju skupine za zaštitu ljudskih prava, istražitelji i preživjeli.

Peking tvrdi da su ti logori  centri za strukovno osposobljavanje s ciljem sprječavanja terorizma i separatizma.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova odbacio je u četvrtak australsko istraživanje i ocijenio da je australski institut „predvodnik protukineskih snaga”.

Guverner Xinjianga Shohrat Zakir u prosincu je rekao da su svi ljudi iz tih kampova „diplomirali” i pronašli poslove.

Međutim, aktivisti za ljudska prava tvrde da vlasti prisiljavaju te ljude na prisilni rad u tvornicama. Kina odbacuje te optužbe.

UN je već više puta pozvao da se provede istraga o tim optužbama.