PROTIV TRGOVINSKOG PROTEKCIONIZMA

Kina traži od EU-a ukidanje embarga na prodaju oružja

20.09.2012 u 14:46

Bionic
Reading

Kineski premijer Wen Jiabao zatražio je u četvrtak, na otvaranju 15. summita EU-a i Kine u Bruxellesu, ukidanje europskog embarga na prodaju oružja Pekingu i usprotivio se svim oblicima trgovinskog protekcionizma

'Iskreno, duboko žalim zbog embarga na prodaju oružja' Kini, rekao je Wen pred predsjednikom Europskog vijeća Hermanom van Rompuyom i predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

Embargo na prodaju oružja Pekingu uveden je nakon krvavog gušenja prodemokratskih prosvjeda u lipnju 1989.

Kineski premijer izrazio je također žaljenje što ni nakon deset godina Kini još nije priznat status tržišnog gospodarstva koji već dugo traži.

Zatražio je europsku 'inicijativu' da se 'riješe ti problemi'.

Status tržišnog gospodarstva osigurao bi Pekingu bolji pristup europskom tržištu, u prvom redu zaštitu od antidampinških propisa.

No europski čelnici smatraju da bi to bilo prerano budući da je većina najvećih kineskih tvrtki i dalje u državnom vlasništvu zahvaljujući čemu uživaju mnogobrojne povlastice, primjerice pristup jeftinim kreditima.

Kina bi status tržišnog gospodarstva trebala dobiti 2016., kada istječe dogovoreni rok od 15 godina od njezina ulaska u WTO 11. prosinca 2001.

Europski dužnosnici kazali su da summit u Bruxellesu neće biti summit velikih odluka, nego sastanak posvećen 'konsolidaciji'.

Na dnevnom redu su trgovinska pitanja i europska dužnička kriza, kao i ljudska prava te održivi razvoj.

Trgovinska razmjena Kine i EU-a iznosila je 2011. 428 milijardi eura, dvostruko više nego 2003.