SAD UPOZORAVA

Kina širi nuklearni arsenal

08.11.2012 u 17:01

Bionic
Reading

Kina će za dvije godine opremiti podmornice nuklearnim oružjem, kaže se u četvrtak u nacrtu izvještaja američkog kongresnog povjerenstva

Kina je i dalje 'najveća prijetnja' u cyber-prostoru i najveći izazov integritetu američkog lanca nabave, objavilo je povjerenstvo SAD-Kina za gospodarstvo i sigurnost u nacrtu izvještaja za 2012. pripremljenom za Kongres.

Kina je jedina među prvim nuklearnim silama koja širi svoje nuklearne snage, kaže se u izvještaju. Ostale izvorne nuklearne sile su SAD, Rusija, Velika Britanija i Francuska.

Peking će uskoro imati cijelu nuklearnu trijadu - interkontinentalne balističke projektile stacionirane na kopnu, balističke projektile koji se lansiraju s podmornica i atomske bombe koje se bacaju iz aviona, kaže se u nacrtu izvještaja.

Kina već desetljećima ima uglavnom simbolične kapacitete opremanja podmornica s balističkim oružjem, ali sad je odlučila uspostaviti 'gotovo stalno strateško odvraćanje na moru', kaže se u izvještaju.

Kineski predsjednik Hu Jintao prioritetnim smatra modernizaciju kineske ratne mornarice. Kina je u rujnu predstavila svoj prvi nosač zrakoplova, kupljen u Ukrajini i obnovljen.

Razmještaj podmorničkog ogranka kineskog nuklearskog arsenala mogao bi imati značajne posljedice na Istočnu Aziju i šire. Također bi morao pridonijeti napetosti između SAD-a i Kine, dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Kineski napori da se osigura mogućnost uzvraćanja na nuklearni napad SAD-a 'nužno bi utjecao na precepcije Indije i Rusije o njihovim vlastitim potencijalima za uzvraćanje prema Kini', ističe se u izvješću.

Kina je potpisnica mnogih međunarodnih sporazuma i režima koji reguliraju nuklearno oružje i materijal, ali ostaje izvan ključnih konvencija o ograničenju i kontroli nuklearnog naoružanja, kao što su Novi sporazum o ograničenju strateškog naoružanja, koji su SAD i Rusija potpisali u travnju 2010., kao i njihov Sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg dometa iz 1987.

Peking je već stavio u službu dvije od pet novih podmornica na nuklearni pogon klase JIN, koje bi trebale nositi balističke projektile JL-2 dometa 7,400 km.

Nove podmornice i projektili JL-2 osigurat će kineskim snagama 'prvu vjerodostojnu pomorsku nuklearnu sposobnost', navodi se u godišnjem izvještaju Pentagona Kongresu, posvećenom vojnoj i sigurnosnoj situaciji vezanoj uz Kinu.