'ODGOVORAN MEĐUNARODNI IGRAČ'

Kina obećala 8.000 vojnika za UN

29.09.2015 u 09:17

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je u ponedjeljak pred Općom skupštinom svjetske organizacije da će Kina dati 8.000 vojnika u mirovne snage UN-a čime bi postala najveći sudionik u mirovnim misijama za koje je više od 50 zemalja obećalo 30.000 novih vojnika i policajaca

Xi je to objavio u vrijeme kada Peking želi pokazati da je odgovoran međunarodni igrač jer raste zabrinutost zbog jačanja kineske vojne moći i njezinih teritorijalnih sporova u području Azije i Pacifika.

Tijekom državničkog posjeta SAD-u Xi i američki predsjednik Barack Obama dogovorili su se da će obje zemlje povećati doprinose u mirovnim snagama.

Obama je u ponedjeljak predsjedao UN-ovim summitom i rekao da je više od 50 zemalja obećalo ukupno 30.000 novih vojnika i policajaca, te opremu i uvježbavanje za mirovne snage.

'Kina će se pridružiti novoj snazi za brzo djelovanje UN-a', rekao je Xi i najavio '8.000 vojnika'.

Kina će osigurati i 100 miljuna dolara vojne pomoći Afričkoj uniji u idućih pet godina da bi ojačala afričke mirovne snage za odgovor u slučaju krize, rekao je nadalje Xi.

Washington uplaćuje više od 28 posto u UN-ov proračun za mirovne operacije, no Peking kaže da daje više ljudstva u mirovne misije od bilo koje druge stalne članice UN-a (SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija).

Pet zemalja koje najviše svojih vojnika i policajaca daju u mirovne snage su Bangladeš, Etiopija, Indija, Pakistan i Ruanda.

Kina zasad daje 3000 svojih ljudi u mirovnu snagu od 106.500 vojnika, policajaca i savjetnika, a najveći je kineski kontingent u Južnome Sudanu.

Stručnjaci tvrde da kinesko širenje utjecaja u mirovnim snagama odražava želju Pekinga da proširi svoje vojne sposobnosti u inozemstvu.

Xi je u govoru pred UN-om nastojao raspršiti zabrinutost da kinesko vojno jačanje znači prijetnju.

'Predani smo mirnome razvoju. Bez obzira kako će se razvijati međunarodni krajobraz i bez obzira kako bi snažna Kina mogla postati, Kina neće nikada širiti hegemoniju ili sferu svog utjecaja', rekao je.