POJAČANA NAPETOST

Kina nazvala američko-japanske vježbe provokacijom

24.04.2013 u 19:06

Bionic
Reading

Kina je u srijedu objavila da je 'provokativne akcije' neće odvratiti od obrane teritorija, nakon što je Japan potvrdio održavanje zajedničke vojne vježbe sa SAD-om u vrijeme pojačanih napetosti između Pekinga i Tokija oko spornog arhipelaga

Japan je u utorak najavio da će se u vježbama, najavljenim za lipanj uz obale Kalifornije, simulirati osvajanje izoliranog otoka, ističući da se time ne aludira niti na jednu specifičnu državu, prenijela je japanska novinska agencija Kyodo News.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying je rekao da 'pritisak izvana' ne može odvratiti Kinu od zaštite svog teritorijalnog suvereniteta u Istočnom kineskom moru. 'Na bilo kakve provokativne akcije u tome smislu, kineska vlada će odlučno uzvratiti', rekao je Hua novinarima upitan za komentar japansko-američkih vojnih vježbi.

I Peking i Tokio prosvjedovali su u utorak zbog incidenta u kojem su kineski patrolni brodovi slijedili flotu japanskih nacionalista blizu nenastanjenih otoka, koje Japanci nazivaju Senkaku, a Kinezi Diaoyu. Japanska vlada je prošle godine od privatnih vlasnika kupila otoke okružene bogatim ribolovnim područjima i potencijalnim nalazištima plina, izazvavši nasilne protujapanske prosvjede diljem Kine.