REKORDNA KUPOPRODAJA

Kina kupuje ruske bombardere i podmornice

25.03.2013 u 11:29

Bionic
Reading

Kina se obvezala da će od Rusije kupiti 24 lovca bombardera i četiri podmornice, što je najveća ruska prodaja oružja Pekingu u posljednjih 10 godina, izvijestio je u ponedjeljak kineski službeni tisak

Taj sporazum zaključen je nedugo prije dolaska u Moskvu novog kineskog predsjednika Xi Jinpinga, izvijestio je Narodni dnevni list, organ kineske Komunističke partije. Xi je otputovao iz Moskve u nedjelju nakon trodnevnog posjeta kojim je, kako je izjavio, vrlo zadovoljan.

Sporazum predviđa kupovinu 24 lovca bombardera Suhoj Su-35 i četiri podmornice klase Amour, od kojih će dvije biti izgrađene u Rusiji a dvije u Kini. List nije spomenuo vrijednost toga ugovora.

Prema Narodnom dnevnom listu, dvije zemlje pregovaraju i o kupovini sustava ruskih raketa S-400, vojnih transportnih zrakoplova Iljušin Il-476 (modernizirana verzija IL-76), zrakoplova za opskrbu Il-78 i motora zrakoplova Saturn 117S.

Kina, nekada glavni kupac ruskog vojno-industrijskog kompleksa, postupno se udaljuje od Rusije kad je riječ o kupovini oružja. Kineske stručnjake i dalje zanima kupovina najboljih ruskih tehnologija kako bi ih kopirali i tako razvili vlastitu industriju naoružanja.

Kina je početkom ožujka najavila veliko povećanje svoga vojnog proračuna za 2013. To je izazvalo zabrinutost njezinih susjeda, posebice Japana.