BEZ PROMJENA

Kina isključuje svako višestranačje

10.03.2011 u 17:39

Bionic
Reading

Predsjednik Svenarodnog kineskog kongresa Wu Bangguo isključio je u četvrtak svaku političku reformu u smjeru višestranačja, pola godine nakon što je premijer Wen Jiabao pobudio nade u promjene

'Nećemo se obvezati na put prema političkoj rotaciji vlasti niti na raznolikost političkih ideologija', rekao je Wu pred 3.000 delegata okupljenih na godišnjem zasjedanju kineskog parlamenta.

Kina ne može 'mehanički kopirati' strane parlamente, rekao je drugi čovjek režima na zasjedanju koje traje od 5. do 14. ožujka.

Zakoni koje donosi Svenarodni kineski kongres moraju 'jačati i poboljšati vodstvo (komunističke) partije' i 'jačati njezinu ulogu vladajuće stranke', poručio je Wu.

Premijer Wen Jiabao u kolovozu je rekao da bi Kina trebala 'promicati reformu političkog sustava' i bolje jamčiti građanska prava te uvesti mehanizme zaštite od samovolje države.

Neki su tu poruku protumačili kao najavu promjena i pokazatelj nejedinstva vodstva, a drugi su ocijenili da ni u čemu ne odstupa od uobičajenoga govora partije.