strah od novog vala

Kina i Južna Koreja odgodile prijemne ispite za fakultete zbog koronavirusa

31.03.2020 u 11:31

Bionic
Reading

Kina je zbog bojazni od novog vala zaraze koronavirusom odlučila odgoditi prijemne ispite za fakultete za mjesec dana, a istu odluku donijela je i Južna Koreja koja je odustala od otvaranja škola i prelazi na online nastavu.

Kina, u kojoj je u prosincu izbila zaraza virusom Covid-19, gotovo da je suzbila bolest koja se proširila po cijelom svijetu i prerasla u pandemiju, no sada bilježi uvezene slučajeva zaraze koronom zbog putnika koji se vraćaju iz inozemstva te je strah od novog vala sve izraženiji.

Stoga će dvodnevni prijemni ispit, poznat kao "gaokao", biti pomaknut na 7. i 8. srpnja, objavila je u kineska Središnja televizija.

Pokrajina Hubei, u kojoj se virus prvi puta pojavio te Peking, će imati nešto odriješenije ruke glede rasporeda održavanja prijemnih ispita.

Odgoda prijemnih za oko 10 milijuna  studenata, koliko ih je ispitu pristupilo prošle godine, je najnoviji pokazatelj borbe kineskih vlasti da se othrvaju virusu i vrate normalnom životu.

"Kina je usporila prijenos virusa i jedan vrhunac epidemije je iza njih, ali sada je suočena s novim izazovom: kako spriječiti pojavu novih slučajeva zaraze", kazao je predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tarik Jašarević.

Drugi dužnosnik WHO-a je poručio da se epidemiji u azijsko-pacifičkom području još uvijek ne nazire kraj.

Kina je u utorak zabilježila porast novih infekcija s povratnicima iz inozemstva.

U ponedjeljak je zabilježeno 48 novih slučajeva, a dan ranije 31 s jednim smrtnim ishodom, objavilo je Nacionalno zdravstveno povjerenstvo. Radi se o uvezenim slučajevima te se njihov sveukupan broj popeo na 771.

Novi slučajevi zaraze zabilježeni su u Unutrašnjoj Mongoliji, Pekingu i Šangaju. U Wuhanu, ishodištu virusa, sedam dana za redom nije zabilježen niti jedan novi slučaj.

Do ponedjeljka, u kontinentalnoj Kini je bilo 81.518 zaraženih i 3305 umrlih.

Južna Koreja odustala od otvaranja škola i odgodila prijemne ispite za fakultete

Južna Koreja u utorak je odustala od planiranog otvaranja škola idući tjedan i pokreće online nastavu te odgađa prijemne ispite na fakultetima.

Seul je uspio smanjiti broj novih zaraženih na oko 100 dnevno, ali skupine slučajeva u crkvama, bolnicama kao i uvezeni slučajevi i dalje se pojavljuju.

Umjesto otvaranja škola u ponedjeljak, škole prelaze na nastvau putem interneta 9. travnja, priopćile su vlasti.

Prijemni ispiti za fakultete odgođeni su, rekla je ministrica obrazovanja Yoo Eun-hae.

Južnokorejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti izvijestio je o 125 novih slučajeva u utorak, tako da je ukupan broj zaraženih 9786. Umrle su 162 osobe.